Više stotina zahtjeva godišnje
0

Građani BiH mijenjaju ime zbog grešaka ili da bi izbacili afrikate

Piše: T. S.
U Bosni i Hercegovini nekoliko stotina ljudi godišnje promijeni ime. Neki to čine zbog grešaka u imenu ili prezimenu, neki se odlučuju za novo ime, a ima i onih koji žive u inozemstvu te zbog toga odlučuju "prilagoditi" ime.

U Kantonu Sarajevo je u posljednjih devet mjeseci 102 građana podnijelo zahtjev za promjenu imena, a 18 osoba zatražilo je promjenu imena i prezimena.

U Banjoj Luci godišnje se podnese više od 100 zahtjeva za promjenu ličnog imena. Najviše građana promjenu imena traži zbog greške u matičnoj knjizi rođenih.

"Prema Zakonu, lično ime je lično pravo građana. Građanin je dužan da se koristi svojim ličnim imenom, upisanim u matične knjige. Stvarno stanje je, međutim, obično takvo da se građani u pravnom prometu koriste varijantama imena ili prezimena različitim od onih upisanih u matičnim knjigama. Tako naprimjer koriste dokumente, kao što su svjedočanstva, diplome, zdravstvene i radne knjižice ili lične karte na ime ili prezime, odnosno varijantu imena ili prezimena, koje im nije određeno pri rođenju", istakla je za Klix.ba Nevena Blagojević-Podrić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću grada Banja Luka.

Kako je navela, neki od takvih slučajeva su: Jela - Jelica - Jelka; Đemila - Džemila, Radimila - Radomila - Radmila, Slađana - Sladjana, Mirjana - Mira; Danijel - Daniel; Nedeljko - Neđeljko, Ivo - Ivica - Ivan; Borivoj - Borivoje; Mihailović - Mihajlović; Smailagić - Smajilagić; Udovčić - Udovičić; Pavičević - Pavićević...

Zahtjeve podnose i pojedini građani koji borave u inozemstvu te odlučuju da promijene lično ime zbog lakšeg korištenja u pravnom prometu u inozemstvu te uzimaju neka strana imena ili svoja dosadašnja prilagođavaju međunarodnim varijantama tog imena, odnosno imenima koja ne sadrže afrikate.

"Postoje i drugi razlozi zbog kojih građani podnose zahtjeve za promjene kompletnog ličnog imena, samo imena ili samo prezimena, kao naprimjer kod vraćanja prezimena koje su nosili prije sklapanja braka ili mijenjaju zbog toga što se u budućnosti žele služiti prezimenom drugog roditelja ili koristiti oba prezimena, ali je činjenica da se procentualno najmanji broj građana obraća zahtjevom za promjenu kompletnog ličnog imena iz razloga što im se dosadašnje ne sviđa", kazala je Blagojević-Podrić.

U Tuzlanskom kantonu je tokom ove godine 30 građana podnijelo zahtjev za promjenu ličnog imena i prezimena.

Tuzlaci najčešće zahtjeve podnose kako bi promijenili imena koja sadržavaju afrikate, pogotovo ukoliko žive u inozemstvu ili zbog usklađivanja dokumentacije.

Također, veći broj zahtjeva se odnosi na promjenu prezimena nakon razvoda braka, a ima i onih koji su odlučili skratiti prezime, naprimjer Hadžiibrahimović u H. Ibrahimović.