Radionica u Sarajevu
0

Građani BiH još ne osjećaju evropski put

FENA
Građani BiH još ne osjećaju tranziciju, odnosno evropski put zemlje, ocijenio je danas u izjavi novinarima u Sarajevu Ismet Sejfija, docent na Fakultetu za javnu upravu u Tuzli i ekspert za pitanja civilnog društva, koji je bio jedan od uvodničara na radionici "Uloga civilnog društva u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", koju je organizirao EU Info centar Sarajevo.

"Postoji čitav niz tehničkih postignuća koja su nesporna, ali na jednom generalnom planu mislim da se mi sami moramo suočiti s nekim suštinskim pitanjima koja također nisu novina, ali na koja još nismo našli odgovore", smatra Sejfija.

Po njegovim riječima, jedno od tih pitanja je da li "epski nastrojen, patetični etnicitet ovaploćen u etnopolitici" može da odgovori na zadatke koji stoje na našem putu ka Evropskoj uniji.

Drugo pitanje je u kome pravcu ići dalje, odnosno da li je samo pitanje priključenja moguće tretirati na isti način kao prije desetak godina, kazao je Sejfija.

Drugi uvodničar na današnjoj konfernciji, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović kazao je da je civilni sektor veoma bitan za napredak BiH na evropskom putu, što je pokazala i praksa sadašnjih članica EU.

"Ono što želimo jest da to isto nametnemo u BiH. Imamo podatke iz istraživanja da 64 posto građana nije dobro informirano o Evropskoj uniji i treba naći način da se popuni taj jaz između javnosti i institucija", rekao je on.

Hadžović smatra da institucije još nemaju kapacitet da same iznesu ovaj zahtjevan posao te je veoma značajno da imamo snažan civilni sektor koji može pružiti podršku vladinim institucijama i prenijeti važne poruke na način blizak građanima, što se sada čini na jedan birokratski način.