Razočarani potezima
31

Građani bh. porijekla u Švedskoj reagovali na postupke ambasadorice Lagerlöf, zatražili da se izvini

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Udruženja Bosanaca i Hercegovine u Švedskoj Adnan Mahmutović reagovao je na dešavanja u Srebrenici i posjetu ambasadorice Švedske Helene Lagerlöf te je poručio kako se ambasadorica mora izviniti zbog svojih postupaka.
U pismu koje je objavljeno u švedskim medijima, iz Udruženja su naglasili kako su nezadovoljni ponašanjem ambasadorice koja je prije nekoliko mjeseci preuzela funkciju u BiH.

"Mi Šveđani porijeklom iz BiH želimo izraziti naše najdublje nezadovoljstvo djelovanjem švedske ambasadorice Helene Lagerlöf u Srebrenici. Razumijemo da je nedavno imenovana za ambasadoricu u BiH, ali želimo izraziti zabrinutost što Švedska normalizuje politiku koja negira genocid u Srebrenici. Glavno odredište ambasadorice za posjetu u utorak trebalo je biti Memorijalni centar Srebrenica. Umjesto toga, ambasadorica je odlučila da se sastane s gradonačelnikom Mladenom Grujičićem koji je ozloglašen po svojim revizionističkim izjavama i negiranju genocida, a pod čijom vlašću Bošnjaci kontinuirano doživljavaju diskriminaciju i prijetnje", rekli su iz Udruženja.

Poručili su kako su iz Memorijalnog centra Srebrenica odbili da ovakva uvreda prođe neopaženo.

"Ambasadorica je odlučila da ignoriše pozive rukovodstva centra da pokaže poštovanje samo prema žrtvama genocida i ipak se sastala s gradonačelnikom. Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica su odbili da ova uvreda prođe nezapaženo te su odbili sastanak. Bosanci u Švedskoj čine preko 100.000 stanovnika. Postupci ambasadorica direktan su udar na Međunarodni krivični sud i sve što je Švedska učinila da doprinese istraživanju i suđenju za genocid nad Bošnjacima", naglasili su.

Naveli su i kako traže izvinjenje od švedske vlade kao i premijera Ulfa Kristerssona.

"Razumijemo obaveze ambasadora prema sastancima sa predstavnicima raznih strana. Ono što ne prihvatamo je da u jednom trenutku možete posjetiti grobove žrtava genocida, a u sljedećem trenutku sjediti s negatorima genocida. To šalje pogrešan signal o odnosu Švedske prema Bosni i njenoj budućnosti. Zahtijevamo da švedska vlada postupi snažno u ovom slučaju i popravi diplomatske odnose između Švedske i Bosne. Tražimo iskreno izvinjenje umjesto nejasnih diplomatskih izjava Ambasade Švedske na društvenim mrežama", stoji u pismu.

Na kraju, u pismu se navodi kako nikada nije prihvatljivo prešutjeti zločin.

"Ambasadorica mora pokazati da je shvatila svoju grešku i distancirati se od negatora genocida i njihove politike. Premijer Ulf Kristersson i ministar vanjskih poslova Tobias Billström to ne bi trebali zanemariti. Oni treba da pokažu da nikada nije prihvatljivo prešutjeti zločin poput genocida i popravljati štetu koja je već nanesena djelovanjem ambasadora", zaključuje se u saopćenju koje je upućeno švedskim medijima.