{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Sarajevo upućuje protestno pismo srbijanskim i švicarskim vlastima zbog hapšenja Orića

25.6.2015. u 10:42
39
Grad Sarajevo upućuje protestno pismo srbijanskim i švicarskim vlastima zbog hapšenja Orića
39
Grad Sarajevo upućuje protestno pismo srbijanskim i švicarskim vlastima zbog hapšenja Orića
Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je podržalo inicijativu da Grad Sarajevo uputi pismo u kojem će izraziti protest švicarskim i srbijanskim vlastima povodom hapšenja ratnog komandanta Nasera Orića.
Inicijativu je podnio gradski vijećnik Boris Riderle.

"Smatram da mi kao vijećnici glavnog grada BiH imamo dužnost da se stavimo u zaštitu i službu naših građana i državljana, a pogotovo imajući u vidu činjenicu kakav je doprinos u odbrani imao komandant Naser Orić", rekao je Riderle za Klix.ba.

Grad Sarajevo uputit će pismo sličnog sadržaja kao i Skupština Kantona Sarajevo, a u kojem se "najoštrije osuđuje postupanje organa Republike Srbije koji su odlučili da preduzmu krivični progon – raspišu međunarodnu potjernicu za Naserom Orićem, građaninom Kantona Sarajevo i BiH, ratnim komandantom Armije Republike BiH u odbrani Srebrenice, što je imalo za posljedicu njegovo lišavanje slobode od organa države Švicarske".

Također, bit će pozvani organi Republike Srbije da prekinu dosadašnju praksu, a od nadležnih organa i institucija BiH da hitno preduzmu sve potrebne aktivnosti i zakonom propisane mjere u cilju oslobađanja Nasera Orića iz pritvora, te omogućavanja njegovog povratka u BiH.

Orićev ekstradicijski pritvor ističe danas, a švicarsko pravosuđe trebalo bi donijeti odluku da li će ga izručiti BiH ili Srbiji.

Iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske jučer je za Klix.ba rečeno kako bi bh. vlasti imale prednost u zahtjevu za izručenje Orića ukoliko dokument, odnosno zahtjev za njegovo izručenje stigne na vrijeme. Iz Ministarstva pravde BiH rečeno je da ja zahtjev poslan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: