|

Grabar-Kitarović: Nijednu svoju riječ nisam uperila protiv BiH i Bošnjaka

Grabar-Kitarović: Nijednu svoju riječ nisam uperila protiv BiH i Bošnjaka
174
Klix.ba
27.9.2017. u 12:26
160
komentara
174

dijeljenja
Grabar-Kitarović: Nijednu svoju riječ nisam uperila protiv BiH i Bošnjaka Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski mediji objavili su sazdržaj pisma koje je predsjednica susjedne zemlje Kolinda Grabar-Kitarović uputila reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću. U pismu stoji kako ona nikada nije govorila protiv muslimana, Bošnjaka i BiH, već je samo naglašavala političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali.
Agencija Islamske zajednice u BiH u utorak je objavila da je predsjednica Hrvatske odgovorila Kavazoviću koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Evropu.

"U pismu se predsjednica zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima", objavila je MINA.

Grabar-Kitarović je u svom pismu napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

Grabar-Kitarović poručila je i kako je njeno političko djelovanje, pa tako i zauzimanje za što brže uključivanje BiH u EU, motivisano dobrobiti sva tri naroda, dobrobiti međudržavnih interesa Hrvatske i BiH te interesima mira i saradnje u jugoistočnoj Evropi, prenosi Index.hr.

Hrvatska predsjednica navodi kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u historiji bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

"Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i obavezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njenih građana, bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke, ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, neovisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Evrope", kaže se u pismu.

Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima deset hiljada radikalizovanih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

To su opovrgnuli visoki bosanskohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.
Prijavi grešku


Komentari (160)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...