BiH
0

Grabar-Kitarović: Na ovom mjestu mraka 20. stoljeća želim vam budućnost svjetla

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas u Potočarima kako joj je teško opisati šta osjeća u trenutku dok stoji pred preživjelima i porodicama žrtava, te da se ovakav zločin koji se dogodio u Srebrenici nikada i nigdje ne smije ponoviti.

"Poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije 20 godina u strašnom bezumlju zločina. Teško je na ovom mjestu tolike tuge i boli pronaći primjerene riječi kojima bih izrazila šta u ovom trenutku osjećam. Preda mnom su usamljenosti i bol preživjelih kao i porodice svih žrtava. Njihova opravdana težnja za istinom koja se još iskrivljuje, relativizira, prikriva, uprkos priznatim i poznatim činjenicama. Njihova razumljiva želja za pravdom koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela. Sjećanje na žrtve sve nas trajno obavezuje. Obavezuje nas da Srebrenica kao mjesto najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata ne bude u našim mislima samo 11. jula, na dan po modernu međunarodnu zajednicu sramotne godišnjice genocida. Obavezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kada nema volje za pravodobnim djelovanjem, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život", kazala je Grabar-Kitarović.

Istakla je kako se previše zla dešava u svijetu i danas, te da svi trebamo koristiti alate kao što su saosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje.

"Čvrsto vjerujem u pomirenje i u novi početak temeljen na istini, prihvatanju vlastite odgovornosti i saosjećanju za patnje i bol susjeda i sugrađana. Na ovom mjestu mraka 20. stoljeća, gdje je čovječanstvo naučilo jednu od svojih najbolnijih lekcija, u ime Hrvatske i svoje lično, narodima i svim građanima BiH želim budućnost svjetla, mira, suživota i prosperiteta. Hrvatska je uz vas", poručila je.