BiH
107

Govor reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića u Potočarima: Srebrenica je opomena ali i nada

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović klanjao je danas dženazu za 136 srebreničkih žrtava koje će danas biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

Na početku svog govora reisul-ulema se kratko osvrnuo na incident s premijerom Srbije Vučićem. Naime, reisul-ulema je citirao hadis Muhameda a. s. u kome se naređuje muslimanima da se lijepo ophode kada im u goste dođe predstavnik nekog naroda.

Potom je reisul-ulema rekao da se danas obilježava tužnih i predugih 20 godina od genocida u Srebrenici.

“Ovaj dan je duboko i neprolazno urezan u mramornom kamenu našeg sjećanja. Nadamo se upravo danas ponajviše da je i pravdoljubljivi dio svijeta osjeća breme zla koje nosimo na našim nejakim plećima i da nam se hoće pridružiti u čuvanju sjećanja na zlo i naporima da nam se ono nikad ne ponovi. Težina zločina koji su počinjeni na ovim prelijepim predjelima naše domovine obavezuju nas na sjećanje, na stalno suočavanje s velikom i neporecivom istinom da je ovdje pobijeno više od 8.000 nedužnih ljudi u kukavičkom pohodu zločinaca kakve ne poznaje novija ljudska povijest. U tome našem opredjeljenju istovremeno Srebrenica simbolizira i nadu da je ovakvim zločinima došao kraj i da se buduća pokoljenja neće morati okupljati na nekim novim stratištima. Ovo je najveća poruka s ovog mjesta i ovo je najveća zadaća čovječanstva u ovom vremenu”, rekao je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon uvodnog obraćanje reisul-ulema je pročitao fetvu o genocidu nad Bošnajcima u Srebrenici koju je donijelo Vijeće muftija IZ u BiH. Fetvu o genocidu prihvatio je i Sabor Islamske zajednice u BiH kao najviši organ ove institucije.

Na osnovu ove fetve obavezuju se muslimani da čine sve što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile.

Također, Srebrenica i Žepa su proglašene šehitlucima genocida, a svakom muslimanu se preporučuje da prouči fatihu ubijenima i da vodi računa o svom ponašanju na području šehitluka.

Na kraju reisul-ulema Husein ef. Kavazović pročio je Potočarsku dovu u kojoj se kaže:

"Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica".