{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Govor mržnje je krivično djelo, a u BiH je još uvijek veoma prisutan

5.3.2013. u 15:00
1
21
Govor mržnje je krivično djelo, a u BiH je još uvijek veoma prisutan
1
Govor mržnje u medijima u našoj zemlji je još uvijek itekako prisutan. On je izražen uglavnom kroz medijske istupe aktera političke scene u BiH, kroz komentare na portalima i na internetskim forumima, ali ga često i mediji sami generiraju i podržavaju.
Udruženje BH novinari je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope danas prezentiralo Monitoring medija august-decembar 2012. godine. To je ujedno bio i period lokalnih izbora i predizborne kampanje, što je poslužilo kao dobar osnov za analizu, budući da je predizborno vrijeme, vrijeme intenziviranja javne komunikacije.

Analizirano je ukupno 30 medija, elektronskih, printanih i online, a analizirani materijal je uključivao 46.811 medijskih sadržaja, među kojima i tekstove na portalima i u novinama, kao i TV emisije.

"Ohrabreni smo činjenicom da je govor mržnje, procentualno kazano, nešto manji nego što se to očekivalo. Govor mržnje u našem uzorku bio je prisutan sa 1,036 posto. Kad to tako kažete to je ohrabrujući podatak, ali kada pažljivo analizirate sadržaje onda se pokazuje da još uvijek ima neprikladnog govora i govora mržnje u njegovom najgorem obliku. U najvećem broju slučajeva nositelji su drugi akteri javne komunikacije, manje novinari", kazala je autorica izvještaja doc. dr. Lejla Turčilo, profesorica sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Iako mediji, odnosno novinari, nisu direktni kreatori govora mržnje, najveća zamjerka koja im je upućena je to što se ne odnose kritički prema njemu, nego ga u većini slučajeva samo prenose u njegovom izvornom obliku, nadajući se da će ga građani kao takvog prepoznati i osuditi.

Doc. dr. Enes Osmančević sa Filozofskog fakulteta iz Tuzle je ocijenio kako je jezik mržnje konstanta na području bivše Jugoslavije u proteklih 20 godina, ali da je evoluirao, promijenio je prenositelje i način ispoljavanja, od onog usmjerenog ka naciji i religijskoj opredjeljenosti, koji su promovirali političari i vjerski velikodostojnici, ali i perjanice takozvanog patriotskog novinarstva, danas imamo jezik mržnje koji je prikriven i u najvećem broju slučajeva njegovi promotori su komentatori u forumskim diskusijama.

"Imamo sada ljude koji se obučavaju, instruiraju ili čak plaćaju da bi širili netrpeljivost prema ideološkim neistomišljenicima, ili da bi glorificirali svoju ideološku opciju i njene promotore. To je tema koja nas tek čeka i s tim u vezi je Vijeće za štampu prihvatilo na sebe zadaću da reagira na govor mržnje u komentarima na portalima", kazao je Osmančević.

Kako bi se otkrili prenositelji govora mržnje na internetu, odnosno u komentarima, pokrenuta je i akcija "Niste nevidljivi", a oni će biti sankcionisani u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

"Senzibilirani smo da otkrijemo govor mržnje koji se odnosi na nacionalnu ili vjersku netrpeljivost, ali malo nam teže ide otkrivanje netrpeljivosti koja se odnosi na seksualnu orijentaciju, negaciju zločina i afirmaciju totalitarnih doktrina, kao i na političku različitost. Sve to je često prisutno u govoru političara i zvaničnika, ali se na njih ne reagira zato što imamo javnost koja je vrlo latentna i medije koji nisu nepristrasni", kazao je Osmančević.

On je također istaknuo i to da su građani sve više senzibilizirani i upućuju žalbe na govor mržnje Vijeću za štampu.

Svaka javna komunikacija povlači odgovornost te s toga treba imati na umu da se za nju može odgovarati ukoliko je prepoznata kao govor mržnje u skladu sa zakonskim odredbama. Osmančević je napomenuo i to da su građani Vijeću za štampu slali pritužbe na govor mržnje u komentarima na internet portalima u BiH, ali i u novinama. Broj žalbi koje građani podnose Vijeću za štampu se proteklih godina konstantno uvećavao, što znači da su konzumenti medijskih sadržaja postali senzibilniji na govor mržnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: