Bez podrške SDS-a
0

Govedarica: Zakon o akcizama nije prihvatljiv jer bi bio dodatni udar na standard stanovništva

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni odbor /GO/ SDS-a zaključio je danas da je još nemoguće dati podršku zakonu o akcizama jer to znači povećanje cijene nafte i naftnih derivata i dodatni udar na standard stanovništva, izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

"Naša politika nije politika poreskih opterećenja, nego poreskih rasterećenja", rekao je Govedarica novinarima nakon sjednice GO SDS u Loparama.

On je naveo da je zakon o akcizama ušao u Vijeće ministara BiH na neprimjeren način, o čemu je GO SDS izvijestio ministar sigurnosti Dragan Mektić.

"Zakon o akcizama nije bio dostupan nijednom od ministara, ni u štampanoj, ni u elektronskoj formi, tako da se postavlja pitanje kako je uopšte predsjedavajući Vijeća ministara mogao da obezbijedi glasanje o zakonu, a da prethodno nijedan član Vijeća ministara nije imao uvid u taj zakon", rekao je Govedarica i ocijenio da je to neprihvatljivo.

Lider SDS-a je rekao da je na sjednici razgovarano i o pitanju kojim pravcem treba da idu putevi i auto-putevi u Republici Srpskoj i zaključeno je da autoput Banjaluka-Mlinište nije ekonomski isplativ, ni strateški pravac.

"Ekonomski isplativim i strateškim pravcima mi smatramo pravce Banjaluka-Prijedor, Banjaluka-Brčko i Brčko-Bijeljina-Beograd, što je bitna putna komunikacija koja treba da poveže i Prijedor i Banjaluku sa Beogradom, ali i Brčko i Bijeljinu", naveo je Govedarica.

Kao strateški i veoma bitan on je istakao pravac Sarajevo–Višegrad, preko Romanije, i dodao da je za taj strateški pravac preko Koridora 11 opredijeljena i Srbija.

Nakon sjednice GO SDS Govedarica je u izjavi novinarima poručio DNS-u da je SDS spreman da pokrene inicijativu za smjenu potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ukoliko su u DNS-u spremni da uđu u postupak njegovog razrješenja.

"U ovom slučaju, mjesto popredsjednika Narodne skupštine treba da pripadne DNS-u i spremni smo da damo podršku za izbor novog potpredsjednika iz reda DNS-a umjesto Stevandića", rekao je Govedarica.

Za političku situaciju u RS on je samo rekao da je interesantna i da je GO SDS danas definisao neke aktivnosti u organizaciono-tehničkom smislu koje su potrebne da bi stranka djelovala kao savremena evropska politička organizacija.