|

Govedarica: Dodik je napravio farsu od revizije presude

Govedarica: Dodik je napravio farsu od revizije presude
88
F
FENA
27.2.2017. u 20:39
125
komentara
88

dijeljenja
Govedarica: Dodik je napravio farsu od revizije presude Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je večeras da Milorada Dodika i još neke iz RS-a ne interesuje revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije, već kako i na koji način da ukinu Sud i Tužilaštvo BiH, jer su očigledno pojedinci predmet tih pravosudnih institucija.
"Ako imaju nešto protiv tih institucija neka to pitaje riješe tako što će da provedu odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH - rekao je večeras Govedarica u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a i ponovio da s Bakirom Iztbegovićem ne želi komunikaciju dok se ne riješe pitanja u vezi s revizojom, te da je Vijeće ministara BiH biti u tehničkom mandatu.

Žali što se poslanici stranaka s sjedištem u RS-u nisu uspjeli usaglasiti o svim zaključcima, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer se u jednom spornom traži da Srbi u zajedničkim bh. institucijama treba da blokiraju čitavu državu zbog Suda i Tužilaštva BiH.

Govedarica tvrdi da ne žele da blokiraju BiH i da ugroze Dejtonski sporazum te time prenesu "krizu na RS koju je napravio Bakir Izetbegović".

Dodaje da bi se blokadom rada institucija BiH, blokirala i reformska agenda.

S druge strane, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković smatra da je parlament večeras, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, trebao da usvoji još oštrije zaključke, ali da su i usvojenim zaštitili interese RS i njenih građana.

Tvrdi da su više od sat i po pokušavali usaglasiti zaključke, ali da je Savez za promjene tražio da se ne pominje izlazak iz zajedničkih organa BiH.

Sporan je bio kaže zaključak u kojem:

"NSRS poziva predstavnike RS-a u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajendičkih istitucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja".

Kaže da su stranke Saveza za promjene bile protiv oštrih zaključaka, kojima se tražilo napuštanje bh. institucija.
Prijavi grešku


Komentari (125)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...