BiH
6

Govedarica: BiH je potrebna zakon koji treba definirati poziciju Ustavnog suda

SRNA
Vukota Govedarica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da je Bosni i Hercegovini potreban zakon koji treba definirati poziciju Ustavnog suda BiH, što znači da su prema tom zakonu apsolutno nepotrebne strane sudije u tom sudu.

Govoreći o inicijativi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH srpski predstavnici u institucijama BiH ne učestvuju u odlučivanju, Govedarica je rekao da je stav SDS-a jedinstven s ostalim srpskim političkim partijama.

On je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da bi SDS, koji je već ranije zajedno sa SNSD-om i ostalim partijama srpskog prefiksa već jednom predlagao takav zakonski akt, podržao zakon koji definira neuralgičnu poziciju kada je riječ o stranim sudijama, odnosno njihov odlazak iz Ustavnog suda BiH.

Govedarica je rekao da je, nakon odluke Ustavnog suda BiH o poništavanju referenduma u RS-u. na ovaj bh. entitet, kako je naveo, ostao "bez krsne slave i svog dana" koji je definiran Zakonom o praznicima.

On smatra da je jučerašnjom odlukom Ustavni sud u prvi plan istakao dva problema - da još nema konačne odluke o rezultatima referenduma od 25. septembra koja shodno zakonu nije objavljena u "Službenom glasniku" te da postoji odluka Suda koji je tu konačnu odluku poništio.

"Obistinjuje se sve što je SDS govorio u proteklom vremenskom periodu. Prvi problem jeste da je evidentno da je referendum bio predmet manipulacije naroda, očigledno protkan populističkom politikom koja je bila potrebna za lokalne izbore", rekao je Govedarica.

Lider SDS-a je istakao da Ustavni sud BiH dodatno pravi problem kojem se praktično može dati ime "ne zna se ko pije, a ko plaća", te da RS zajedno s Federacijom BiH ulazi u krizu koja ne vodi ničemu.

"Ovdje postoje režiseri cijelog slučaja i evidentno je da je jedan u Banjoj Luci, a drugi u Sarajevu. Ostavlja se pitanje nepoznanice da li je međunarodna zajednica dijelom režiser ovog cijelog slučaja", rekao je Govedarica.

On smatra da se "u konkretnom slučaju narodu ne može reći da je pobijedio jer je Dan RS-a praktično izgubljen, nije zakonski definiran, što je pogodan teren da se prave krize".

Predsjednik SDS-a je, na pitanje kada bi se mogao sastati s Dodikom, rekao da "očekuje izvinjenje građanima RS-a za famozne "crne knjige" i obračun s lokalnim zajednicama u kojima nije pobijedio SNSD, čime bi se otvorio put za neku vrstu komunikacije".

Ustavni sud BiH poništio je jučer rezultate referenduma u RS-u održanog 25. septembra zato što je proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.