Sastanak s Hahnom
0

Govedarica: Akcizama se pokušava doći do novca kojim će se začepiti budžetske rupe

Piše: I. Č.
Vukota Govedarica (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke BiH Vukota Govedarica kazao je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Evropske komisije da se na sastanku najviše potenciralo pitanje akciza, a da niko pritom nije spomenuo pitanje Sejdić-Finci.

"Nama treba da razgovaramo o budućnosti. Ovdje je razgovarano o dosta tema. Ja podržavam svaku vrstu razgovora, jer mnogi problemi dolaze zbog toga što ljudi ne razgovaraju i imaju nizak stepen komunikacije", kazao je Govedarica.

Napomenuo je da je danas, uz ostalo, bilo najviše razgovora o tome kako Bosna i Hercegovina može da funkcioniše, ali da je preovladavalo pitanje akciza.

"Ne mogu da vjerujem da niko od sagovornika nije spomenuo presudu za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Ovdje se najviše govorilo o tome kako i na koji način treba usvojiti akcize. Ja sam iznio stav SDS-a da su akcize za nas neprihvatljive iz dva razloga", rekao je Govedarica.

Istakao je da kada su potpisivali Reformsku agendu nigdje nisu vidjeli obavezu da se usvoje akcize.

"One su se naknadno pojavile u nekom akcionom planu i naš stav je bio isključivo vezan za povećanje u onom segmentu gdje će se jedan dio sredstava odvojiti za poljoprivrednike i na taj način nadomjestiti ta poreska opterećenja koja su evidentna", naveo je Govedarica.

Prema njegovim riječima, riječ je o 300 miliona maraka, od kojih 200 miliona treba otići u Federaciju, a 100 miliona u Republiku Srpsku.

"Ja mislim da propale politike koje se nalaze na entitetskim nivoima nisu u stanju da osiguraju dovoljan priliv sredstava pa im je najlakše vršiti reforme u onom segmentu kada građane treba udariti po džepu. Mislim da je politika poreskih opterećenja jedan potpuno pogrešan pravac i mi nećemo moći dati podršku akcizama u ovakvoj situaciji", poručio je Govedarica.

Dodao je da se ne slaže se sagovornicima koji smatraju da BiH itekako sporo napreduje kada je riječ o reformi pa i evropskim integracijma.

"Smatram da je ova zemlja tako napravljena i njena ustavna pozicija je takva da ona ne može brzo da se kreće. Ali možemo razgovarati i gledati kako ćemo donositi rješenja. Ali ne rješenja koja će ići na štetu građana. Ovdje se samo pokušava doći do novca kojim će se začepiti budžetske rupe", zaključio je Govedarica.