Istraživanje TI BiH
5

FOTO / Gotovo polovina studenata bi pribjegli korupciji da polože ispit

Piše: D. T.
Više od polovine studenata anketiranih na privatnim i javnim univerzitetima u BiH korupciju vidi kao veoma raširenu pojavu u visokom obrazovanju, a čak svaki četvrti student ima lično iskustvo sa ovim problemom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Transparency Internationala BiH, koji je proveo istraživanje o percepciji korupcije u visokom obrazovanju u našoj zemlji.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ova nevladina organizacia je u istraživanju anketirala 2.000 studenata i 500 osoba zaposlenih na fakultetima, a rezultati su danas predstavljeni u Banjoj Luci.

"Korupciji na fakultetima, prema uvjerenju studenata, najviše pogoduje održavanje ispita u četiri oka, što znači usmeno ispitivanje, nepridržavanje zakazanih ispitnih termina i neformalna druženja studenata sa profesorima i asistentima, na kojima se razvijaju neprincipijelne relacije", navodi se u rezultatima istraživanja.

Prilikom današnjeg predstavljanja rezultata istraživanja navedeno je kako su studenti korupciju stavili na treće mjesto problema visokog obrazovanja, dok su ispred ovog problema nedostatak radnog prostora i suviše teorijskih nastavnih sadržaja.

S druge strane ispitanici koji su zaposleni na fakultetima, to jeste osoblje visokoškolskih ustanova, problem korupcije stavilo je tek na osmo mjesto.

Predstavljajući rezultate istraživanja, professor Nail Kurtić iz Tuzle je rekao da 36 posto studenata obuhvaćenih istraživanjem smatra da korupcija ugrožava kvalitet i nivo znanja, dok je kod osoblja mišljenje obrnuto, odnosno, većina ih smatra da korupcija nema veliki utjecaj na kvalitet diploma.

"Prema mom mišljenju, zastrašujući je podatak da bi gotovo 50 posto studenata pribjeglo korupciji ukoliko ne bi bilo drugog načina da polože ispit, što je utvrđeno ovim istraživanjem", objasnio je profesor Kurtić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pokazujući rezultate istraživanja koje je provedeno na privatnim i javnim univerzitetima u deset gradova BiH, tuzlanski profesor je naglasio kako su analize pokazale da najveći broj ispitanika nije informisan o tome da li su na nivou države ili entiteta usvojene strategije za borbu protiv korupcije.

Rukovoditeljica istraživanja Ivana Korajlić iz Transparency Internationala istakla je danas u Banjoj Luci da je istraživanje pokazalo kako je veliki procent onih koji ne zanju ni šta podrazumjevaju akti usvojeni na nivou univerziteta.

"Kada smo uspoelsnike na fakultetima pitali od koga su dobili smjernice, oni su odgovarali da im etički komitet nikad nije ništa spomenuo", rekla je Korajlić.

Ona je na kraju dodala da je istraživanje pokazalo kako su osnovni izvor informisanja o postojećim antikorupcijskim propisima osoblja univerziteta mediji, a zatim kolege s posla i statuti univerziteta.

"Poražavajuća je činjenica da su, kao izvor informacija o borbi protiv korupcije, na posljednjem mjestu zvanični dopisi rektorata. Na kraju bih istakla da smo se tokom istraživanja susretali sa brojnim problemima, jer veliki broj fakulteta uopšte nije bio zainteresovan za ovo istraživanje", zaključila je Ivana Korajlić.