Bošnjački institut
0

Gost na tribini Roy Gutman, dobitnik Pulitzerove nagrade

FENA
Roy Gutman
Roy Gutman
Udruženje "Bošnjačka asocijacija 33" organizirat će tribinu koja će se održati u srijedu u Bošnjačkom institutu Adila Zulfikarpašića, a na kojoj će kao gost govoriti i odgovarati na pitanja Roy Gutman, dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo.

Povod za održavanje ovakve tribine je uručenje "Ključa Grada Sarajeva" Royu Gutmanu u povodu 6. aprila - Dana oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Gatmanovi izvještaji u ljeto 1992. godine o konclogorima u BiH doprinijeli su dolasku međunarodnih humanitarnih organizacija u Bosansku krajinu.

Crveni krst je popisao zatočenike u logorima oko Prijedora i Banje Luke. Oni više nisu mogli nestajati bez traga. Transportirani su u zemlje koje su im ponudile utočište, a logori su narednih mjeseci zatvoreni, saopćeno je iz Udruženja "Bošnjačka aoscijacija 33".

Na taj način je, obavljajući svoj posao novinskog izvještača iz Bosne, doprinio spašavanju hiljada života.

Od Gatmanovih reportaža nastala je knjiga "Svjedok genocida", a on je za ratne izvještaje iz Bosne i Hercegovine 1993. godine dobio Pulitzerovu nagradu.

Novinar i urednik TV Hayat Adnan Rondić s Gatmanom će razgovarati o prvim konclogorima u Bosanskoj krajini i genocidu nad Bošnjacima, promjeni američke politike prema Bosni nakon njegovih ratnih izvještaja i ovoj sadašnjoj - aktuelnoj politici, Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i radu Haškog tribunala, odnosima SAD prema islamskom svijetu, te o putu BiH prema evropskim integracijama.