BiH
0

Gornji Vakuf/Uskoplje: Protesti prijevoznika uglja

FENA
Gornji Vakuf/Uskoplje
Gornji Vakuf/Uskoplje
Privatni prijevoznici iz Bugojna, Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa, koji vrše prijevoz za Rudnik uglja "Gračanica", protestirali su u srijedu da bi iskazali nezadovoljstvo načinom na koji se vrši prijevoz uglja.

U posljednje vrijeme, ističu, plaćaju brojne kazne za nedozvoljenu težinu svojih vozila na cestama Srednjobosanskog i drugih kantona u Federaciji BiH, a pretovarene kamione preduzeća "Jerry" iz Viteza, koje odnedavno obavlja ovaj posao za gračanički rudnik, policija ne kontrolira zbog čega je ovaj prijevoznik, po njima, u znatno povoljnijem položaju u odnosu na sve ostale.

O situaciji u kojoj su se našli obavijestili su nadležne inspekcijske, policijske i općinske organe, međutim, do danas na tom planu nije učinjeno ništa.

"Uvjeti rada u Rudniku su sve lošiji i ljudi su prinuđeni da pretovarom ostvaruju kakvu-takvu egzistenciju. Na putu smo našim vozilima kao bombe, ugrožena je sigurnost saobraćaja, oštećuju se ceste. Osim toga, nama na ovaj način opada cijena prijevoza. Za nekih pet tona pretovara na relaciji Gornji Vakuf/Uskoplje- Kakanj zaradimo oko 40 KM. Želimo da se prijevoz odvija po zakonu i za to smo dobili podršku načelnika Bugojna i Donjeg Vakufa, dok ostali relevantni organi zasad šute", kazao je predstavnik nezadovoljnih prijevoznika Urfet Musić.

Nakon što su napravili krug ulicama Bugojna i zadržali se tridesetak minuta pred zgradom Općine nezadovoljni prijevoznici su se uputili do Rudnika "Gračanica" gdje su parkirali svoja vozila.

Poručili su da će, ukoliko ne bude dijaloga s rukovodstvom i menadžmentom ovog rudnika, narednih dana blokirati ulaz u njegov krug prijevoznicima iz drugih sredina SBK-a.