Bit će otkrivena 25. septembra
0

Goražde: Spomen-ploča "Drinskim mučenicama"

FENA
Goražde
Goražde
Spomen-ploča "Drinskim mučenicama", časnim sestrama ubijenim 1941. godine, bit će otkrivena 25. septembra u Goraždu.

Otkrivanje spomen-ploče desit će se dan nakon njihove beatifikacije koja je zakazana za 24. septembar u sarajevskoj dvorani "Zetra".

Tim povodom u Goraždu je danas boravila delegacija Vrhbosanske nadbiskupije da bi sa zvaničnicima Općine Goražde dogovorila i posljednje detalje vezane uz ove događaje.

"Mi smo prijatno iznenađeni otvorenošću Općine Goražde i njenih građana koji su proživjeli tešku povijest stoljećima na ovom području i koji u današnje vrijeme žele označiti mjesto stradanja pa evo i pet časnih sestara koje su za vjeru i dostojanstvo žene položile svoje živote”, kazao je ekonom Vrhbosanske nadbiskupije Luka Kesedžić uputivši riječi zahvalnosti ovoj lokalnoj zajednici što njeguje ove vrijednosti.

"Drago nam je da će mjesto njihovog stradanja biti prigodno obilježeno a imamo želju ovdje u perspektivi napraviti i spomen- kapelu koju bi posjećivali hodočasnici iz cijelog svijeta", kazao je Kesedžić.

"Općinsko vijeće Goražde jednoglasno je donijelo odluku o postavljanju spomen-ploče koja će trajno svjedočiti o tragediji časnih sestara. Drago nam je da će ona biti otkrivena dan nakon beatifikacije. Ovaj grad uvijek je bio prepoznatljiv po otvorenosti i vjerskoj toleranciji na što smo jako ponosni", kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Nakon što su zarobljene na Palama, 15. decembra 1941. godine, od četničke ruke stradale su četiri časne sestre. Braneći dostojanstvo žene i redovničku čast s prozora današnje Osnovne škole "Husein ef. Đozo" u sigurnu smrt skočile su sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernarda dok je na putu od Pala do Goražda ubijena sestra Berhmana. Njihova tijela bačena su u rijeku Drinu.

Nakon odobrenja Vatikana, 24. septembra u sarajevskoj "Zetri" bit će obavljena njihova beatifikacija.