{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drinske mučenice proglašene blaženim

F
24.9.2011. u 14:20
0
29
Drinske mučenice proglašene blaženim
0
Pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su 1941. godine u istočnoj Bosni ubili četnici, proglašene su danas blaženima na svečanom misnom slavlju u Sarajevu.
U svojstvu izaslanika Svetog Oca čin beatifikacije predvodio je kardinal Angelo Amato, pročelnik vatikanske kongregacije za proglašenje svetih i blaženih.

Istražni postupak u cilju beatifikacije pet časnih sestara koje su mučenički stradale u BiH pokrenut je 1999. godine, a njihovo proglašenje blaženima Sveti je Otac odobrio u januaru ove godine.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je kazao na misnom slavlju da su sestre ostale privržene svom djelovanju i kada im je život bio u opasnosti.

"Prolivena krv ovih sestara pokazuje kolika može biti ljubav prema Kristu. One i dan danas podižu nadu za dobrim u narodu", kazao je kardinal Puljić.

"Ove djevice i mučenice koje su Kristu, svom nebeskom zaručniku, dale posvetu i postojano služenje potrebnima i bolesnima posvjedočile prolijevanjem vlastite krvi, od sada se mogu nazivati blaženima", pročitao je kardinal Amato dekret Benedikta XVI. o proglašenju blaženima pet časnih sestara poznatih i kao "drinske mučenice".

Kardinal Puljić je dodao da se svakog 15. decembra, kako je također određeno papinskim dekretom, ubuduće može slaviti i njihov spomendan.

Kardinal Amato je kazao kako je sudbina drinskih mučenica samo još jedna u nizu brojnih mučenika koji su tokom 20. stoljeća dali život svjedočeći vjeru u Krista.

Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći.

Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarni u Goraždu.

Zabilježeno je da su četnici provalili u njihovu sobu 15. decembra s nakanom da ih siluju. Sestre su pokušale spasiti svoju čast skočivši kroz prozor pri čemu su sve zadobile teške ozljede a četnici su ih potom zaklali, a tijela bacili u Drinu.

Zločin su počinili četnici pod zapodvjedništvom Jezdimira Dangića koji je 1947. strijeljan kao ratni zločinac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: