Odluka općinskih vijećnika
0

Goražde će postaviti spomen-ploču Drinskim mučenicama

FENA
Goražde
Goražde
U znak sjećanja na žrtve fašizma iz perioda 1941.-1945. godina, Općinsko vijeće Goražde danas je jednoglasno usvojilo odluku o postavljanju spomen-ploče Drinskim mučenicama na objektu Osnovne škole "Husein ef. Đozo". Riječ je o lokaciji gdje su 15. decembra 1941. godine, nakon što su dovedene s Pala, od četničke ruke stradale četiri časne sestre. Braneći dostojanstvo žene i redovničku čast mučki su ubijene a potom bačene u rijeku Drinu s. Julija, s.Krizina, s.Antonija i s. Bernarda, dok je na putu od Pala do Goražda ubijena s. Berchmana.

Spomen-ploča redovnicama koje su nazvane Drinskim mučenicama bit će podignuta uz saglasnost Vrhbosanske nadbiskupije i sestara Kćeri Božije ljubavi, a u septembru najavljena je i njihova beatifikacija u Vatikanu.

Općinsko vijeće Goražde danas je usvojilo i Odluku o postavljanju spomen-ploče žrtvama fašizma iz perioda 1941. - 1945. i 1992. - 1995. godina na nizvodoj strani Mosta "Alija Izetbegović". Načelnik Općine Goražde i nadležna služba zaduženi su da u saradnji s boračkim udruženjima i stručnjacima iz ove oblasti, pripreme idejno rješenje s konačnim izgledom spomen-ploče te ga s rekapitulacijom troškova dostave na razmatranje Općinskom vijeću.

Usvojen je i zaključak kojim se načelnik zadužuje da u periodu od 90 dana Vijeću dostavi opći propis kojim će se ubuduće regulirati način, postupci i procedure za postavljanje spome-ploča i izgradnju spomen-obilježja na području općine Goražde.

Iako je prvobitno planirana, s današnje sjednice povučena je Odluka o davanju djelimične saglasnosti JKP "6.mart" o korekciji cijene vode individulne komunalne potrošnje na području općine Goražde. Razlog je neusklađenost cijena koje su prema vijeću uputili načelnik i Nadzorni odbor JKP "6.mart".