BiH
35

Goražde se sjeća heroja: Obilježena 22. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i saboraca

Piše: E. A.
Porodice poginulih, preživjeli saborci, komandanti i branioci Goražda, prijatelji i predstavnici vlasti obilježili su 22. godišnjicu pogibije komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca 10. februara 1994. godine u minskom polju, u mjestu Kusjevrani kod Čajniča poginuli su načelnik Štaba i pripadnici Izviđačko-diverzantske čete Ferid Dizdarević, Muris Džananović, Amir Pašić, Sabahudin Terović, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Svoje živote su dali na najhumanijem vojničkom zadatku, u akciji izvlačenja tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, koji su noć ranije poginuli u operaciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja. Četvorica njih posthumno su odlikovani najvećim vojnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Iako su mu mnogi ukazivali na rizike koje nosi akcija duboko u neprijateljskoj teritoriji, Dizdarević je govorio kako sebi nikad ne bi mogao oprostiti da ih ostavi tamo. U akciji je ranjeno 17 boraca, a izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo je cijelu noć kroz snijeg dubine oko jednog metra.

Nekoliko sati kasnije u Goražde je stigla jedna od najbolnijih ratnih vijesti da je Čajnički bataljon u minskom polju izgubio devet svojih pripadnika, a komandant Dizdarević izvijestio je komandanta brigade Ramiza Durakovića:

"Komandante, vraćam se bez čizama". Preminuo je na nosilima.

Ovako su bolna sjećanja o pogibiji saboraca podijelili bivši pripadnici 43. Drinske udarne brigade. Na skupu u Maloj sali Centra za kulturu učili su fatihu pred duše najhrabrijih među hrabrima, evocirane su uspomene na njihove podvige i vrijeme kada su pripadnici brigade dali nemjerljiv doprinos odbrani ovih prostora.

"Ja nisam govornik, ali mi je drago da se ovdje okupila omladina i da upoznam djecu od rahmetli poginulih boraca, Ferida i drugih. Ja sam imao čast da ih poznajem. Bili smo skupa cijelo vrijeme. Šta može biti humanije od njihovog čina. Izgubili su živote u akciji izvlačenja života saboraca. Akcija je isplanirana, ali upalo se u minsko polje koje su oni najvjerovatnije postavili tu noć kada su rahmetli Vejsil i Arif poginuli. Njih su izvukli a postavili mine. Kolika je snaga i hrabrost rahmetli Ferida bila govori i to da je ležao ranjen ali pri svijesti, ali je i tada govorio da nam ne mogu ništa. Izvukli smo ga nekih 300 metara odatle i tu je izdahnuo“, prisjetio se Zahid Habibović, zlatni ljiljan.

Pripadnik 43.Drinske brigade Dževad Terović ističe da se Dizdar nikada nije odvajao od saboraca. Ratno umijeće i hrabrost boraca je priča koja se mora pričati svaki dan, smatra bivši pripadnik brigade Izet Alihodžić.

"Danas odajemo počast svakom našem poginulom saborcu, jer 10. februar je vrhunac ratne boli svakog čajničkog patriote", istakao je Alihodžić.

Saborci i porodice posjetili su šehidska mezarja Kolijevkama i Glamoču i položili cvijeće.