BiH
106

Tragom drinskih brigada: Saborci se sjećaju legendarnog komandanta Zaima Imamovića

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko kilometara od Goražda, u mjestu koje danas nosi naziv "Zaimov do“, okupili su se bivši borci Prve drinske udarne brigade obilježavajući dan kad je prije 24 godine na ovom mjestu Zaim Imamović postrojio skoro goloruke mladiće iz obližnjih mjesta i osnovao jednu od prvih brigada Armije RBIH koja je postala neprobojni bedem odbrane Goražda.

Saborci za Zaima kažu da je bio "ljudina“, čovjek sa osmjehom i heroj koji je Bosnu i Hercegovinu, Goražde i Drinu nosio u srcu. Imamović je bio oficir JNA koju je napustio nakon što je spoznao njene prave namjere, vratio se u rodni kraj i organizovao otpor. Svoje bogato vojničko znanje i iskustvo, iskoristio je na najbolji način. Komadovao je operacijama oslobađanja Goražda "Krug“ i "Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992.godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde ali i dio susjednih općina. Bio je vrhunski vojskovođa i komandant. Svi su slijepo vjerovali Zaimu Imamoviću i zbog njegovog odnosa prema borcima, tvrde oni koji su ga poznavali.

"Do dolaska Zaima Imamovića na ovo područje mi smo bili organizovani u manje jedinice koje nisu imale potrebnu snagu. On nas je ujedinio, okupio borce, uveo pravu vojničku organizaciju i strategiju i vojničke formacije, sa jasnim, zadacima i ciljevima. Mi jesmo bili organizovani i prije njegovog dolaska ali nas je on vojnim iskustvom učvrstio i ojačao u svakom pogledu. Zaim je bio vizinoar koji je u svakom trenutku znao šta i kako treba uraditi i potpuno vjerovao u ciljeve naše borbe. Bio je neizmjerno hrabar i u isto vrijeme blag i strpljiv komandant“, priča o Zaimu njegov saborac Ejub Kovač.

Kaže da je imao sreću biti rame uz rame sa Imamovićem, a njegovo mišljenje dijele preživjeli saborci, i danas ogorčeni zbog činjenice da je Imamović odlukom vrhovne komande, nakon niza uspješnih akcija, morao napustiti Goražde. Već početkom 1995. godine preuzeo je komandu nad 14. divizijom, krenuo u nove operacije oslobađanja bosanske teritorije, uvijek na čelu, ispred boraca i vođen istim snom, da oslobodi Goražde.

Ranjen je šest puta. Od posljednjeg ranjavanja se nije ni oporavio, a već je bio na frontu i tog kobnog 9. oktobra 1995. godine kada je poginuo u rejonu Rogojske grede. Bilo je to nekoliko dana prije okončanja rata. Zlatni ljiljan dodijeljen mu je posthumno kao i čin brigadira na dan njegove dženaze. Danas njegovo ime nosi kasarna u Pazariću, ulica u njegovom rodnom gradu nazvana je po njemu, a uskoro bi trebao biti podignut i spomenik legendarnom komandantu.

Za sinove Zaima Imamovića, Ernesta i Denisa koji su danas bili u Zaimovom dolu, svaki događaj koji je sjećanje na njihovog oca koji je poginuo u 35 godini života, izaziva ponos.

"Ova manifestacija nam mnogo znači i zahvalni smo njenim organizatorima. Sjećanje na našeg oca je sjećanje i na sve borce koji su pali u odbrani ovog prostora. Drago nam je da i mladi imaju priliku da uče o događajima koji su zauvijek ušli u historiju, da uče o tome ko je i kakav je čovjek bio naš otac. Svako bi dijete poželjelo da ima takvog oca. Malo dana što je bio sa nama, nakon izbijanja rata, znao je do maksimuma iskoristiti da nam se posveti u potpunosti. Bio je nježan otac sa mnogo dobrih riječi u svakom trenutku“, sjeća se Ernest.

U čast legendarnom komandantu koji je položio život za odbranu BIH te borcima pod njegovom komandom, veliki broj sugrađana, zvaničnika i mladih ljudi učestvovao je u manifestaciji "Tragom drinskih brigada“. Za organizaciju ovog događaja brine se Udruženje za očuvanje lika i dijela Zaima Imamovića, koje predvodi Selim Imamović. Animirali su i mlade ljude, učenike te planinare i pripadnike gorske službe koji su učestvovali u tradicionalnom pohodu od Osanice do Zaimovog dola.

Maratonci Zaim Šuman i Almir Adilović, u znak sjećanja na komandanta Imamovića i ove godine su istrčali dionicu dugu 32 kilometra od Spomen parka "Rorovi“ u Goraždu do Zaimovog dola. Svi zajedno odali su počast poginulim braniocima i položili cvijeće na spomen-obilježje, a druženje uz nogomet, streljaštvo, bacanje kugle i mini kros trajalo je cijeli dan.