{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goražde: Provedena akcija čišćenja “Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan”

23.4.2015. u 14:59
37
5
Goražde: Provedena akcija čišćenja “Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan”
37
Goraždani su se i danas pridružili najvećoj globalnoj ekološkoj akciji posvećenoj čišćenju zelenih površina i ilegalnih deponija smeća u jednom danu pod nazivom “Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan” koja se provodi u cijeloj BiH.
Organizator akcije u Goraždu kao i prethodnih godina je Općina Goražde u saradnji sa Vijećem mladih i omladinskih udruženja, tako da je učesnicima osigurana potrebna logistika.

U akciji su učestvovali uposlenici i volonteri Općine Goražde.

''Dan planete Zemlje slavimo kao poseban dan i postala je praksa da se obilježava određenim sadržajima. Svi su dobro došli jer imamo šta da radimo i šta da vratimo prirodi s obzirom na to da je ona bila veoma darežljiva kad smo mi u pitanju, jer imamo rijeku Drinu i sama pozicija našeg grada daje nam za obavezu da se brinemo i vodimo računa o našoj okolini te spriječimo ekocid koji mijenja prirodu. Svjedoci smo da nam se nepažnja prema prirodi vraća u vidu različitih prirodnih nesreća i nepogoda, a koje smo nekim dijelom prouzrokovali i mi sami“, kaže Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu.

“Let’s Do It - očistimo Zemlju za jedan dan” je najveća volonterska akcija u historiji BIH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i zaštićenih područja. Kao i prošle godine, BiH učestvuje u globalnoj akciji čišćenja planete zemlje pod nazivom "Let's Do It World Cleanup 2015". U prošlogodišnjoj globalnoj akciji je učestvovalo 96 zemalja širom svijeta sa više od sedam miliona volontera.

"Želim da kažem da smo zadovoljni odzivom mladih, a poruka svima je da mislimo na naš grad i na našu okolinu“, kaže Adis Pleh, predstavnik Vijeća mladih Općine Goražde.

Procjene su da u BIH postoji više od 10.000 divljih deponija koje imaju izuzetno negativan utjecaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, te da ih je neophodno što prije ukloniti iz prirodnog okruženja i odložiti na za to predviđena odlagališta, odnosno reciklirati dio otpada koji je pogodan za tu svrhu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: