BiH
79

Akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" se četvrti put održava u BiH

Klix.ba
U hotelu Holiday u Sarajevu danas je održana konferencija za medije u cilju najave ovogodišnje akcije čišćenja "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan", koja će se realizovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 09. maja sa početkom u 09.00 sati.

Akcija "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan" najveća je volonterska akcija u historiji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizovao u našoj zemlji 2012. godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete "Let's do it World“. Nosioci projekta su udruženja građana "Ruke“ iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

U subotu 09. maja će hiljade građana, učestvujući u "Let's Do It akciji“, podići svoj glas za ljepšu, čišću i bolju Bosnu i Hercegovinu. Tog dana ćemo vidjeti ono što Bosna i Hercegovina treba i može da bude - zemlja u kojoj svi građani, zajedno sa državnim institucijama zajedno rade za dobrobit društvene zajednice.

"Pozivamo svi da 09. maja budu dio najveće volonterske akcije u historiji Bosne i Hercegovine, a pozivamo i društveno odgovorne kompanije da pomognu u obezbjeđivanju vreća, rukavica i osvježenja za sve volontere. Akcija u svim općinama širom naše zemlje počinje u 10 sati. Sve informacije o mjestima okupljanja se mogu pronaći na našoj web stranici www.letsdoit.ba", kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG "Ruke“.

Zahvaljujući podršci kompanije Eko Život, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom FBiH, u okviru akcije "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti predan na reciklažu i ponovno iskorištenje, te time dobiti novu vrijednost. Na taj način prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponiji, završit će na reciklaži.

Eko Život kao operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom je zlatni sponzor akcije "Lets Do It - očistimo zemlju za jedan dan“.

"Nakon uspješno završene prve akcije koja je realizovana u oktobru gdje smo posadili određeni broj sadnica, sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekujemo akciju koja je najavljena za 09. maj 2015. godine. Ovo je zapravo prva akcija čišćenja u kojoj smo mi zlatni sponzor u kojoj ćemo i ličnim učešćem dati svoj doprinos. Posebno nam je zadovoljstvo napomenuti da smo također podržali i akciju koju je organizovala općina Vogošća povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Podržavajući ovakve projekte vidljivo je da je osnovni cilj i naša misija učvršćivanje infrastrukture upravljanja otpadom, ali i realizacija aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i zaštiti okoliša", kazala je Lidija Tomić, direktorica "Eko Života".

Važnost realizacije akcije "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan“ prepoznala je i međunarodna organizacija UN, koja je kroz svoj program UN Volontera podržala projekat.

"Volontiranje je jedan od načina da pokažete koliko vam je stalo do vaše zajednice i šireg društva, te putem vrijednosti altruizma na najbolji način pokažete brigu za budućnost svih. Volonteri UN-a u BiH prepoznaju značaj ovakvih aktivnosti i posvećeni su nastavku saradnje sa grupama mladih poput ove. Razvojni program UN-a (UNDP), kao jedna od vodećih agencija koja promoviše energetsku efikasnost u BiH, također posebno prepoznaje značaj edukacije i aktivizma mladih u pogledu očuvanja prirodnih resursa i unaprijeđenja kvalitete života", riječi su Želimira Mijića iz ureda UN volontera.

I ove godine Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine podržava ekološke projekte "Let's Do It".

"Olimpijski komitet Bosne i Hecegovine potpunosti podržava i učestvuje u ekološkim projektima 'Let's Do It'. Na taj način želimo konkretno doprinijeti unapređenju kvaliteta prirodnog okruženja u kojem se živi i praktikuje sport, a samim tim i doprinijeti kvalitetu BiH društva i zajednice", kazao je Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH.

Već treću godinu zaredom akcije čišćenja u velikom značaju pomaže i kompanija Konzum d.o.o

Do sada je u "Let's Do It" volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 126.745 volontera, koji su očistili oko 11.500 tona otpada i zasadili 314.886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan" i "Let's Do It – milion sadnica za 1 dan" su do sada organizovane u 113 općina i cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.