BiH
38

Goražde: Najmlađi se raduju praznicima zbog snijega, Djeda Mraza i novogodišnjih poklona

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Novogodišnjim praznicima u Goraždu se najviše raduju mališani koji su ovih dana obradovani poklonima sa svih strana. Djed Mraz je najprije stigao u park Plavi cvijet, direktno na novogodišnju predstavu koju su priredili članovi ovog dječijeg parka.

"Mi svake godine priredimo zabavu za djecu, za goste i roditelje i obavezna je podjela novogodišnjih paketića. Djeca predškolske i školske dobi ovdje dolaze tokom cijele godine, ovo je mjesto gdje stiču i usvajaju znanje i kompetencije i kvalitetno provode svoje vrijeme, pa je ova zabava način da ispratimo staru godinu“, kazala je Lejla Medošević, koordinatorica Parka Plavi cvijet.

Dječiju sreću najviše je izazvala podjela novogodišnjih paketića. Svake godine obezbjedi ih Enisa Bekto, generalna direktorica kompanije Bekto Precisa i to ne samo za djecu Plavog cvijeta. Već su uručeni i učenicima OŠ " Husein ef. Đozo" i "Fahro Baščelija" kao i mališanima RK "Radnički". U narednoj sedmici će biti darova i za druge mališane.

Srednjoškolci darivali mališane u Međeđi

Lijep običaj darivanja naslijedili su i mladi, a primjer su učenici goraždanske Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" koji u prazničnim danima nisu zaboravili one kojima i mali znak pažnje pokazuje da nisu sami.

Nermina Karahmetović, pedagogica škole, ispričala nam je da su cijeli mjesec decembar u školi pripremali dvije humanitarne akcije pod motom "Da budemo dio promjena koje želimo da vidimo oko nas".

"Otišli smo u Međeđu u područnu školu OŠ "Vuk Karadžić" iz Višegrada koju pohađaju djeca povratničkih porodica i sa novogodišnjim paketićima i paketima sa prehrambenim artiklima i odjećom, obradovali 13 učenika od prvog do petog razreda", izjavila je Karahmetović, dodajući da je riječ o djeci i porodicama slabijeg socijalnog statusa, koje su posjeta i pokloni jako obradovali.

Akciju je podržala i goraždanska firma "Centroprevoz" koja je obezbjedila besplatan prijevoz do Međeđe.

"Uspješno smo realizovali i akciju prikupljanja sredstava za liječenje Ajne Pršeš gdje smo prikupili 983,70 maraka koje smo već uplatili na račun njenih roditelja. Ajni želimo brzo ozdravljenje i povratak u Goražde", kazala je Karahmetović.

Bajkeri obradovali specijalno odjeljenje

I članovi Moto kluba Goražde ove godine novogodišnjim paketićima izmamili su osmjehe kod učenika odjeljenja za djecu sa posebnim potrebama OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija".

"To je tradicionalno. Ovaj gest je da ih uveselimo. Paketiće smo obezbjedili iz vlastitih sredstava, a jedino nam je žao što je pao snijeg pa nismo mogli doći sa motorima, što je za ovu djecu posebna radost", kazao je Elvir Geca, predsjednik Moto kluba Goražde.

"Zatekli smo ih kako sa članovima Udruženja 'Grad' izrađuju novogodišnje čestitke. Važno je da su sretni“, kazao je Geca.