Dva respiratora, testovi
2.6k

Goražde dobilo pomoć iz Srbije nakon što se gradonačelnik Ramović obratio Vučiću

E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goražde je dopremljena pomoć iz Republike Srbije nakon što se gradonačelnik ovog grada Muhamed Ramović nedavno obratio pismom Aleksandru Vučiću.

Iz Srbije su tako u Goražde stigla dva respiratora, jedan klinički i jedan mobilni, te 300 testova na koronavirus. U donaciji je i 10.000 jednokratnih zaštitnih rukavica, 10.000 respiratornih maski, 500 litara dezinfekcionog sredstva, 500 vizira, 200 naočala i 200 zaštitnih skafandera za medicinsko osoblje.

"Iako smo se nadali i priželjkivali da će medicinska oprema biti isporučena ranije, budući da se još uvijek ne nazire kraj pandemije, oprema će biti od velike koristi našim zdravstvenim ustanovama i građanima. Ovom prilikom želim da se zahvalim predsjedniku Republike Srbije i svim građanima na vrijednoj opremi i razumijevanju. Zahvalnost dugujem i prijateljima iz Sandžaka koji su pokazali izuzetnu susretljivost i želju da daju doprinos u osiguravanju opreme za svoje sunarodnjake u BiH. Iako su razlozi za moje traženje medicinske opreme za sve građane Goražda bili isključivo u cilju zaštite života i zdravlja i moja iskrena reakcija u želji da za svoje sugrađane osiguram ono što im je u tom trenutku najpotrebnije, ni sada ne želim da učestvujem u političkim igrama i podvalama koje su rezultirale brojnim uvredama i prijetnjama na moj račun", izjavio je Ramović.

Oprema je dopremljena u ranim jutarnjim satima, direktno iz Beograda odakle je kamion otišao prema Palama. Do ponedjeljka će biti raspodijeljena ova oprema za osam jedinica civilne zaštite te ostalim ustanovama i preduzećima, kao i mjesnim zajednicama u Goraždu.

Ramović je pojasnio da se na ovaj korak odlučio zbog činjenice da zdravstvene ustanove u Goraždu u prvim danima borbe protiv pandemije nisu raspolagale dovoljnim količinama zaštitne i ostale medicinske opreme, a da testova uopšte nije ni bilo.

Dodaje da je u cilju zaštite života i zdravlja građana Goražda pisao na brojne adrese, prije svega svih nadležnih institucija i ambasada u BiH, bratskim općinama i gradovima, te prijateljskim organizacijama u zemlji i inostranstvu, među kojima je upućen i dopis Republici Srbiji koja je noćas isporučila traženu opremu.

Facebook