BiH
0

Goražde: Bez posla blizu 60 mladih ljudi, djece poginulih boraca

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Admir Osmanspahić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde potvrdio je za Klix.ba da blizu 60 mladih osoba iz ove populacije još uvijek čeka posao.

Riječ je o djeci poginulih boraca među kojima je najveći dio njih završilo srednju školu, dok ih je 10 sa visokom, a četvero sa višom školskom spremom. Osmanspahić je od načelnika Općine Goražde Muhameda Ramovića, koji je danas posjetio sva boračka udruženja, zatražio veći angažman i podršku kako bi ovi mladi ljudi dobili posao.

"Mi smo krajem prošle godine uradili analizu, odnosno strukturu nezaposlenih u saradnji sa Službom za zapošljavanje BPK Goražde. Nažalost, ukupno imamo 60 djece šehida i poginulih boraca koji su nezaposleni. Nemamo neko razumijevanje državnih organa ili institucija, gdje bi upravo ta djeca trebala imati prioritet prilikom zapošljavanja. Mi vršimo posjete i razgovore kako bi se ta djeca zaposlila. Dobili smo obećanje od načelnika i nadamo se da će on to obećanje ispuniti, a mi ćemo nastojati u narednom periodu bar što se tiče ove organizacije, uraditi sve što je u našoj moći za tu djecu. Nažalost, zakon se ne poštuje, a Zakon o dopunskim pravima branilaca jasno kaže da, kada se raspiše konkurs, svi imaju jednaka prava, ali prednost ima dijete šehida, poginulog borca, s tim da smo imali priliku da vidimo posljednji konkurs koji je ovdje bio za Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde, to nije ispoštovano. U svakom slučaju, mi ćemo se boriti da se to uvrsti i da imaju pravo koje je propisano Zakonom. Imamo djecu koja se već 8 godina nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje i ta djeca su obavila pripravnički staž, ali nemaju posao. Djeca sa visokom stručnom spremom su primorana da rade u privatnim preduzećima poslove sa srednjom stručnom spremom i to ako im se ukaže prilika. Ovim putem zahvaljujem svima koji su izašli ususret i pomogli našoj djeci", kazao je Osmanspahić.

Saradnja Općine Goražde i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca u prošloj je godini bila izuzetna, realizovani su zajednički projekti, a tokom posjete razgovarano je i o planovima za ovu godinu.

"Kada je riječ o problemu zapošljavanja, posebno populacije šehidske djece, njih blizu 60, zaista smo zabrinuti i mi sigurno vodimo računa u tom pogledu. Na bazi podataka koje smo imali, mi ćemo se potruditi da za stipendije koje raspisujemo u narednom periodu ta djeca imaju prioritet, kao i kada je u pitanju pripravnički-volonterski staž i zapošljavanje", istakao je Ramović.

On je posjetio i Udruženje Saveza RVI BPK Goražde "Sinovi Drine", te udruženja demobilisanih boraca, Zlatnih ljiljana i Udruženje "Svjetlost Drine".

Razgovarano je o statusu boračke populacije, aktivnostima i projektima koje će provesti, no i ovaj put naglašena je potreba za pomoć pri zapošljavanju djece RVI i pomoć pri liječenju ove populacije.