BiH
0

Donacija za osnovce povratnike u Novo Goražde: Djeca trebaju iste šanse ma gdje živjeli

Piše: E. A.
Djeci povratnika u općinu Novo Goražde, njih 50-tak, uručeni su ruksaci i školski pribor, kako bi spremno dočekali nastavak školovanja.

Donaciju u vrijednosti od 3.000 KM osiguralo je Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica BPK Goražde nakon što im je zahtjev uputio Ibrahim Drljević, predsjednik SO Novo Goražde.

"Posebno mi je drago kao čovjeku koji predstavlja ovu lokalnu zajednicu što se realno možemo pohvaliti ovolikim brojem osnovaca. To su djeca od prvog do devetog razreda i njima ali i njihovim porodicama potrebna je podrška. Ovo je samo jedan od načina da im se olakša školovanje, kroz obezbjeđenje pribora i školskih ruksaka. Svi smo mi svjesni koliko je danas teško školovati djecu, obezbjediti im što bolje uslove pogotovo kad se radi o povratnicima. Treba trostruko umijeće da se osigura dostojan život. Zato su ovakve stvari korisne i mi nastojimo animirati sve institucije da se uključe i kroz druge aktivnosti, djeca trebaju i prostor za igru, druženja, okupljanja, osim onih osnovnih potreba. Ovo je još jedan način a svakako da moramo više raditi na tome da im pružimo veće mogućnosti, djeca moraju imati jednake šanse, bilo da su djeca povratnika ili da žive u nekom od centara", kaže za Klix.ba Ibrahim Drljević, predsjednik SO Novo Goražde.

Alen Pašović, kantonalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba, ističe kako je zadovoljstvo dati podršku djeci na ovaj način, a posebno ukoliko će to doprinijeti njihovom boljem obrazovanju.

"Sredstva su obezbjeđena kroz budžet ministarstva i nadamo se da će u budućnosti biti prilike da se pomogne ovoj djeci ali i djeci povratnicima u okolne općine jer sigurno je da oni to trebaju. Mi ćemo nastojati da onoliko koliko ima prostora budemo podrška i da ljudi koji su se vratili svojim kućama osjete da nisu sami, da nisu zaboravljeni", kazao je Pašović.

Iako je u toku zimski raspust, osnovci, povratnici u Novo Goražde obradovani poklonima obećali su da će biti vrijedni.