Novčana pomoć od 500 KM za 46 porodica sa troje i više djece u Općini Novi Grad Sarajevo

Klix.ba
21.12.2015. u 19:21
297
13
Novčana pomoć od 500 KM za 46 porodica sa troje i više djece u Općini Novi Grad Sarajevo
297
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U Općini Novi Grad Sarajevo danas je upriličeno svečano uručenje rješenja za dodjelu jednokratne novčane pomoći za još 46 porodica koje su u ovoj godini dobile treće, četvrto, svako naredno djete i blizance.
U ugodnoj atmosferi i uz nesvakidašnje druženje sa najmlađim sugrađanima općine i njihovim roditeljima, rješenja su uručili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela.

"Danas smo uručili rješenja za 46 porodica kojima će biti uručena novčana pomoć, odnosno nagrada za dobitak trećeg i svakog narednog djeteta i blizanaca. Zajedno sa današnjim porodicama, u ovoj godini novčanu pomoć dodijelili smo za ukupno 120 novogradskih porodica. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 60.000 KM, a imamo potrebu da i u narednoj godini izdvojimo nešto više sredstava, kako bi nastavili sa ovim programom. Sretni smo da kao Općina možemo obradovati naše sugrađane, koji su se opredijelili da imaju ovako velike porodice“, rekao je načelnik Efendić.

Podsjetio je da je Općina Novi Grad, po broju stanovnika najveća općina u FBiH, te da je u protekle dvije godine zabilježen trend rasta broja upisane djece u prvi razred osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja.

Novčanu pomoći u iznosu od po 500 KM, dobit će porodice koje su dobile treće, četvrto i svako naredno dijete, kao i porodice koje su dobile blizance bez obzira koje su po redu dijete.

Edina Gabela kazala je da je ovo jedna simbolična nagrada za porodice sa više djece.

"Znamo da dolazak svakog novog člana u porodicu iziskuje nove troškove i obaveze. Projekat se pokazao veoma pozitivnim i jako smo sretni zbog toga. Također, sretni smo i zbog povećanja nataliteta u našoj općini, što znači da u općini Novi Grad vlada jedna optimistična i pozitivna slika“, naglasila je predsjedavajuća Gabela.

Amela Gušo, ove je godine dobila blizance. Ističe da joj pomoć lokalne zajednice znači puno, posebno zbog saznanja da porodice sa više djece nisu zaboravljene.

"U današnje vrijeme kada su životni troškovi ogromni, teško je odgajati troje djece. Pored blizanaca imam četverogodišnju kćerku, snalazimo se i nije teško. Međutim, lijepo je znati da neko misli na porodice sa više djece i prepoznaje njihove potrebe“, rekla je Amela.


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: