BiH
36

Goraždani na "Noći BiH" u Ankari predstavili kulturu i tradiciju naše zemlje

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Mladi Goraždani, članovi KUD Azot, Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu te hora Hanan i ove su godine učestvovali na tradicionalnim Ramazanskim noćima koje se tokom mjeseca posta održavaju u Turskoj.

Tako u okviru Ramazanskih noći postoji i "Noć BIH" pa su Goraždani u Ankari održali cjelovečernji koncert na Glavnom sajmu u općini Kećioren. Predstavili su tradiciju i kulturu BIH i oduševili publiku u Ankari. Osim toga, tokom boravka u Ankari, općina Goražde je na Glavnom sajmu imala i svoj štand u sklopu kojeg su članovi Kulturno-edukativnog centra GUN-GOR iz Goražda predstavili privredno-turističke potencijale grada na Drini ali i cijele zemlje. Na sajmu su izložili i vlastite radove a posebna atrakcija bila je "Bosanska soba".

U Turskoj su boravili i članovi delegacije BPK Goražde, premijer Emir Oković, ministar kulture Damir Žuga, te načelnik Općine Muhamed Ramović kao i muftija goraždanski Remzija efendija Pitić. Oni su iskoristili priliku za razgovore sa načelnikom općine Kećioren, Mustafom Akom, te posjetu Diyanetu, Upravi za vjerske poslove Republike Turske, gdje je ih je ugostio Mehmet Gormez, predsjednik Uprave.

Podrška projektima

Sa Akom je razgovarano o podršci projektima od značaja za BPK Goražde, nabavci četiri kombi vozila za potrebe škola u ruralnim mjestima, zajedničkoj rekonstrukciji Trga branilaca u Goraždu, nabavci i montaži sportske balon sale u naselju Rasadnik, izgradnji kružnog toka u Goraždu te potrebama saradnje turskih stručnjaka iz oblasti arheologije sa Udruženjem "Kulturna baština", a u cilju saniranja kulturnog naslijeđa i očuvanja kulturne baštine na ovim prostorima.

Inicirano je i bratimljenje goraždanske Osnovne škole "Fahrudin Fahro Baščelija" sa jednom od škola iz ove turske općine te dogovorena nova posjeta učenika iz Goražda Turskoj kako bi imali priliku da se upoznaju sa kulturno-historijskim naslijeđem te uče turski jezik.

Četiri dana Goraždani su proveli i u u Konyi, u općinama Karatay i Selcuk a potom posjetili Istanbul, općine Adapazar, Gungoren i Bayrampaša.Tako su svojim nastupima uljepšali Ramazanske noći u Turskoj.

U Konyi ih je dočekao načelnik Općine Karatay Mehmet Hancerli.

"Sretni smo što imamo priliku da se družimo sa svojom braćom iz Goražda, iz Bosne i Hercegovine. Iako smo i do sada uvijek gajili posebne osjećaje prema vašem narodu, saradnja mora da se pojača i poluči jos većim rezultatima“, poručio je ovom prilikom.

Posjeta domu Mevlane Rumija

Koncert je održan u novoj sali za kongrese, omladinu i sport, pred više od 1.000 stanovnika Karataya koji su sa oduševljenjem pratili svaki pokret razigrane i raspjevane mladosti Goražda, te ih nagradili aplauzima. Boravak u Konyji, jednom od duhovnih središta Turske iskorišten je i za posjetu brojnim znamenitostima, medju kojima je i dom Mevlane Dželaluddina Rumija.

Posjeta Konyji završena je nastupom u općini Selcuklu, odakle su mladi krenuli prema Adapazaru, gradu u kojem živi oko 300.000 Bošnjaka, te jednom od najbrže rastućih gradova u Turskoj, koji se nakon razornog zemljotresa nezaustavljivo širi i jača svoju ekonomiju.

Posjeta Turskoj iskorištena je i za predstavljanje privrednih i drugih potencijala u smislu ekonomskog povezivanja. Zvaničnici su iskoristili posjetu za razgovore sa privrednicima Turske s ciljem uspostavljanja bolje saradnje ali i mogućnosti realizacije određenih projekata na području općine Goražde.

Srdačan prijem uslijedio je i u Adapazaru, gdje su Goraždane dočekali predstavnici Općine, ali i udruženja Bosna-Sandžak koje baštini vrijednosti domovine u Turskoj, te doprinosi kulturnoj saradnji ova dva naroda. Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde ovom je prilikom pozvao građane Adapazara da posjete BiH i Goražde.

''Želim da vas zamolim da upoznate bosanskohercegovački narod, našu historiju i kulturu i posjećujete Bosnu i Hercrgovinu i njene znamenitosti. Tako ćete da je još više zavolite, a i približite svima onima koji malo znaju o Bosni i Hercegovini. Trebate animirati privrednike da ulažu u BiH, u Goražde, jer samo jakom privredom možemo da gradimo našu budućnost kao bitnog faktora na širem prostoru Balkana“, kazao je Ramović.

U Općini Bayrampaša potpisan je i protokol o bratimljenju sa Općinom Goražde.