Pres Stranke za BiH
0

Gojer: Sud i Tužilaštvo BiH nisu ni sarajevski ni bošnjački

FENA
Foto: P./Klix.ba
Foto: P./Klix.ba
Član Predsjedništva Stranke za BiH Salem Halilović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da se ta stranka zalaže za uspostavljanje vrhovnog suda BiH.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Umjesto da energiju trošimo i da svi težimo u ovoj državi na uspostavljanju vrhovnog suda BiH, što će se na kraju i desiti, mi trošimo enegriju da i one institucije koje su stup države urušavamo i da dovodimo u pitanje njihov integritet", kazao je Halilović, komentirajući zaključak NSRS kojim se traži od poslanika iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH u dva navrata, 2001. i 2008. godine, potvrdio ustavnost tih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Po njegovim riječima, za Stranku za BiH je neprihvatljivo da najviše zakonodavno tijelo manjeg bh. entiteta obavezuje svoje poslanike u državnom parlamentu da traže ukidanje ovih zakona.

Na taj način, kazao je Halilović, žele Predstavnički dom državnog parlamenta pretvoriti u dom entiteta, zaboravljajući pri tome da su poslanici iz RS-a u svojim izbornim jedinicama dobili povjerenje građana RS-a, koji ne moraju prevashodno biti srpske nacionalnosti.

"To je ustaljena praksa već duže vrijeme da poslanici iz RS-a provode politiku entitetskih organa, zaboravljajući koga zapravo predstavljaju", rekao je Halilović.

Dopredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer ističe da, kad su u pitanju Sud i Tužilaštvo države BiH, "moramo odgovoriti neprijateljima države BiH i otvorenim secesionistima koji rade na razgradnji države BiH, da Sud i Tužilaštvo države BiH nisu ni sarajevski ni bošnjački sud. Radi se o sudu države BiH."

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Nema nijedne civilizirane države u Europskoj uniji, u Europi i u Americi, koja nema državni sud. Prema tome, stav da se to ukine je praktično stav da se ukine država Bosna i Hercegovina. Jer država bez temeljnih pravnih institucija ne postoji kao država", istaknuo je Gojer.

Narodna skupština RS-a jučer je usvojila zaključak u kojim se traži od poslanika iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.