Protest ispred Ambasade SAD
27

Gojer i majke Srebrenice: Počeli su puškama, završavate glasovima

Klix.ba
Bosanskohercegovački pisac i reditelj Gradimir Gojer je ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu održao performans u znak protesta protiv odluke međunarodnih predstavnika u BiH da na lokalnim izborima za Srebrenicu ove godine glasanje bude obavljeno u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Protestu su se, također, zajedno sa pjesnikom Džemaludinom Latićem, pridružile i majke Srebrenice na čelu sa Hatidžom Mehmedović. Okupljene umjetnike i građane saslušao je otpravnik poslova Američke ambasade Jonathan Moore.

Gojer je nakon performansa poručio da se protivi tome da Srebreničani ne mogu glasati u svojoj općini, što je, prema njegovom mišljenju, "evidentan novi genocid i apartheid u Bosni i Hercegovini, u kojem i političari i međunarodna zajednica to prešutno odobravaju.

Latić je, rekavši da mu se plače zbog genocida nad muslimanima, koji i danas traje, dodao: "Naše majke Srebrenice su naši istinski heroji".

"Pozivam američkog predsjednika i ambasadora da zaustave današnji genocid nad jednim narodom samo zato što je muslimanski te da ukinu ove sramne odluke i rasističku politiku prema muslimanima BiH".

Na skupu se mogao primijetiti i transparent sa natpisom: "Počeli su puškama, završavate glasovima", koji su nosile majke Srebrenice.

Majke Srebrenice su u direktnom razgovoru sa Mooreom prenijele zabrinutost zbog nemogućnosti glasanja na narednim lokalnim izborima sa prebivalištem u FBiH i ličnim kartama koje imaju. Mehmedović je ovom prilikom poručila da majke Srebrenice ovim traže svoja prava koja su im bila omogućena na izborima 2008. godine. Okupljeni su, također, poručili da se čovjek, kada mu je teško, obraća svom prijatelju, isto kao što se Srebreničani sada obraćaju Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Moore je poručio da svi građani BiH imaju pravo da se obrate Američkoj ambasadi u vezi sa bilo kakvim pitanjem te da je trenutno tu da razgovara sa majkama Srebrenice i Gradimirom Gojerom. Moore je izrazio da bojkot izbora prema njegovom mišljenju nije najbolje rješenje za Srebreničane.