Komentari (422)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
...druže tito nešto bih te pito, ...gdje je moje sa tavana žito...
@Lostframe .....moj djed i čitava obitelj su gladovali nakon što im je udba pomela tavan......on je bio seljak, poljodjelac a ne lihvar i švercer, a komunizam ga je napravio još većom sirotinjom nego što je bio...
@Lostframe ....nisu gladovali drugovi koji su otimali od onih koji su mukotrpno radili da bi podobni uživali.......a istovremeno narodu prodavali floskule o ugnjetavanoj radničkoj klasi, kolhozima i slični komunističkim glupostima...
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
M. Ć. hvala na podsjetniku. Mislim da naš narod danas ima pomalo iskrivljen, jako romantiziran pogled na Jugoslaviju na koju se gleda kao neko apsolutno dobro, bez ikakvih negativnih strana.
A sta mislis kako bi prosao bilo ko da je tih posljeratnih godina krenuo oruzano na sistem, bilo u Francuskoj, Britaniji, da ne nabrajam dalje? Sta bi bilo da se ovo nije tako drakonski sankionisalo, kao opomena svima kojima bi eventualno palo napamet tako nesto? Te odluke se jedino mogu vrednovati iz konteksta tog vremena, a ne iz perspektive 21. vijeka. Na kraju krajeva, ona drzava se vodila interesom vecine, na ustrb manjine. Ove nakarade se vode interesom manjine na stetu vecine.
@cptn.: Potpuno si upravu. Drugačiji sistem vlasti, podrazumijeva drugečije kazne. Ono što je danas godinu - dvije zatvora, prije je bila smtrna kazna. Zato i ima toliko kriminala dana.
PRIKAŽI ODGOVORE (17)
Eto vam demokratije i Srebrenice… Babinih… gladi i bijede… pa pljujte po Jugoslaviji takvi krezavi koliko vam je volja
Ja koliko iz ovog clanka procitah, a i stari koliko pricaju, niko nije smio izgovoriti nesto protiv policije, protiv vlasti a daleko bilo protiv Tite. Znaci ljudska prava nepostojeca a lider Tiranin.
To je tacno, odmah te zovu na ispitivanje ako si slucajno opsovao partiju, a nedo bog Tita.
Naravno d je došlo do bune. treba pogledati tačne podatke ko ome je najviše zemlje oduzeto - pa će sve biti jasno. Osim toga vidi se jedna gladna godina naspram svih gladnih godina od stvaranja Kreljevine SHS!
Naravno d je došlo do bune. treba pogledati tačne podatke ko ome je najviše zemlje oduzeto - pa će sve biti jasno. Osim toga vidi se jedna gladna godina naspram svih gladnih godina od stvaranja Kreljevine SHS!
Prije nego se odluce mna komentare mladi mi ljudi trebali koristiti Internet i uciti, nastojati da dudju do informacija, da o njma razmisle i kazu svoje misljenje, a ne misljenje koje im drugi namecu. Evo nekih cinjenica nasuprot ovima iz 1950.
Josip Broz TITO 07.05.1892 - 04.05.1980 Na sahrani u Beogradu ,08.05.1980, prisustvovali su: delegacije iz 127 zemalja od 154 clanice UN 31 predsjednik republike 4 kralja 5 princeva 6 predsjednika parlamenata 22 predsjednika i 13 podpredsjednika vlada i drzava. 47 ministara inostranih poslova U 20. vijeku nije zabiljezen takav ispracaj nekog drzavnika.
@Shinok ni u ovom
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Zato se se seljaci nama osvetili tokom ovog rata i uzimali nam sve kozu sa ledja za kg brasna i tome sl.
Bas. Srebrenicka pijaca 1993 - video rekorder za teglu dzema. Ma... Odmah mi skoci pritisak. Zamisli da se vlast nakon onog rata ponasala kao ovi nasi gelipteri, pa umrli bi milioni od gladi i bolestina.
uvazavam sve, samo imam jedno pitanje: Cazin, sta sada radite? gdje je sada reakcija? akcija? bilo koja? bilo sta?....
SDAkcije ....... asda
*bude
ali sve u svemu,Jugoslavija je bila ugledna zemlja,radan narod,sportisti vrhunski...imali smo sve....znaci bilo je i dobrog i loseg....al ipak mislim da je tada bilo mnogo ljepse nego danas....danas ti nema ni komsije da stojis pred zgradom,kucom na kapiji...da se vesele ljudi,rostiljaju...sve se gleda da bide malo veci krov,da se ispeku na moru od sjedenja da komsija vidi da se ima,da se vozi bolje auto pa makar pastete jeli svaki dan.....kud je ovaj svijet otiso ja se pitam svaki dan
...što je najvažnije, pored "dobrog i lošeg", bila je perspektiva, mogućnost promjena! reformisti A. Markovića su je ponudili; njegova čuvena rečenica: Jugoslavija može živjeti i bez Saveza komunista...! A, što je najvažnije, Imperija Zla (SAD) je držana na odstojanju!! Nisu smjeli sa NATO-om ni prismrditi -- granice čuvane, nebo čuvano... Sada, Američka ambasada kontroliše BiH preko Riđobradog-Sebilje i Ljutog Hercegovca zvanog Audi!
sta bolan seres i pises lazi kako mislimani nisu ucestvovali u ratu a nisu ni stradali???Nisam nikad cuo vece gluposti....jesmo,mi muslimani smo najvise profitirali u Jugoslaviji gdje nigdje nije bio ni jedan profesor,doktor,direktor,dekan,inzenjer i slicno.....a o vojnim starjesinama da ne pricamo....sve na pozicijama su pretezno srbi bili vazda,pokoji hrvat a muslimanima je oduzeto pravo da se zovu bosnjaci i kao nacija su u sutavu priznati tek 1972....toliko o tome i prakticiranju vjere.....bas smo profitirali al smo opet najodaniji upravo tom Titu bili i Bosna je kakva god bila bila nesto posebno......bila i ostala
interesantan podatak....bas cu sebi tu knjigu da nabavim...sta se sve jos desavalo davnih tih godina,Boga pitaj....ona drzava je bila mafija...lopova na sve strane bilo pa se iz tog sistema taj lopovluk prenjeo i na danasnje ove kvazi demokrate....samo sto se ta magijaska Jugoslavija ipak brinula i gradila u puteve i skole bile dzabe i zdravstveno sto je po mom misljenju jako bitno za jednu zemlju....svi su imali poso,ko je htio,radio je....to su recimo stvari koje su mnogo,mnogo bolje od sistema u kome se danas zivi....ipak nikoga nikoga nije smio ni da vrijedja ni da iskazuje nacionalnu netrpeljivost iako je stara Juga bila bure baruta al Tito sto je uspio,nikad niko nece vise uspjeti...ne poticem iz komunisticke porodice al je bilo dosta dobrih stvari u tadasnjoj zemlji....ja se sjecam da kucu cak nekad nismo ni zakljucavali....odemo i sve ostabe otvoreno.....hajde ti ti danas uradi.....jeste on imo rezim neki njemu naklonjen i nisi smio pricati o drzavi,i to je neki vid diktatora
pa nama,obicnim smrtnicima kako bi se reklo i nije skoro nista smetalo......smetalo je cetnicima i ustasama,domacim izdajnicima jer nisu mogli da se prse kao danas sto to rade....u pravu si al tesko onome koga je Amerika demokratizovala....vidilo smo iz mnogih primjera....zavadi pa vladaj....al praznih glava na sve strane,mater bi svoju prodali za 100€
@Jale1 Jedini predsjednik kome su na sahranu dosli svi, od kraljeva, princeva, predsjednika, da ne nabrajam dalje. Ni danas se ne moze naci toliko krunisanih glava i visokih zvanicnika na nekim sahranama, kao sto je to bilo na Titovoj. Treba ustati i spomenuti njegovo ime. Zbog njegove politike, bila su nam sirom otvorena vrata, granice cijelog svijeta.. A sta je danas? Bjeze od nas kao od kuge.
Nazalost Bosnjaci su ti koji su najvise vjerovali u "bratstvo i jedinstvo", a njima se to najvise i obilo o glavu.Od dolaska Austro-Ugarske pa do rata se vrsila stalna pljacka Bosnjackih posjeda, imovine, vakufa.Pod izgovorom nekakvih reformi, agrarnih ili bilo kojih drugih Bosnjacima je naveliko oduzimana zemlja, mnogi vakufi oduzeti, unisteni.Niko ne moze osporiti da su neke stvari izgradjene u Jugi, ali u osnovi to je teska industrija, gdje je Bosna bila samo prolazna stanica.
Izuzev nekoliko jacih kompanija tipa Energoinvest, posljedice te neplanske izgradnje teske industrije su i vidljive dan danas u gradovima kao sto je Zenica, Tuzla, Sarajevo koji su zagadjeni.Da je Bosna bila jaca i od Amerike ekonomski ponovo to ne moze nadomjestiti kradju i zulum koji je nacinjen nad Bosnjackim intelektualcima koji su poslije rata streljani na nepoznatim mjestima, zenama kojima su hidzabi na silu zabranjivani.Teske kradje od 1878 do rata su potvrdjene stvaranjem manjeg entiteta
@SuperEtfovac ma ja, da je Bosna kojim slučajem ostala pod Osmanlijama, sad bi bili ko Holandija, garant...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Banda crvena , diktatorska. Umjesto da uvedu demokraciju i narod oslobode od diktature , oni samo nastavili provoditi otimacinu, represiju i teror kao i njihovi predhodnici.
@Jale1 Demokracija na zapadu u tim 50-tim uopce nije bila kao sto je ova danas.Na zapadu je demokracija "rasla" zajedno sa narodom.Na zalost, nama je dosla vec kao " odrasla" i tesko se prilagodjava na nase uvjete, a i mi na nju. Na koncu , se sve diktature uruse ili uguse , bilo je samo pitanje vremena kada ce se to desiti SFRJ. Nemoj mi reci da zalis sto ne zivis u diktaturi ?
@Jale1 Nema dileme kada je u pitanju fasizam.To je zlo koje ne bi trebalo ni postojati.Medjutim,ja nemam lijepo misljenje ni o komunizmu.Za mene su fasizam i komunizam dva ekstrema,dva lica ISTE kovanice.Ako zelimo biti objektivni,komunizam je podmukliji jer jede "vlastitu djecu ".Iza prica o bratstvu, jedinstvu, jednakosti, kriju se jednoumlje,totalitarizam,teror, zabrana slobodne misli.Fasizam s druge strane puno je konkretniji u svojoj mrznji i obicno to i ne krije.
Banda crvena , diktatorska. Umjesto da uvedu demokraciju i narod oslobode od diktature , oni samo nastavili provoditi otimacinu, represiju i teror kao i njihovi predhodnici.
Evo ti sada demokracije kakvu bi ti htio, pa[ta ima[ od nje.
To su oni isti koji su se u ratu borili protiv nas na strani četnika "babini" vojnici ;-) ...
@Sulejmanagic2 Šta pričaš ti, fikret se razišao, da nemoj kenjati po klixu, fikret je pustio četnike u Kladusu, objavio odcjepljenje, proglasio apzb, te prvi izvršio napad ( zauzeo policijsku postaju i općinu cazin) tj. pripajanje cazina svojoj tzv apzb, dok jedno jutro nisu buzimljani napravili akciju i riješili se autonomasa u cazinu ( bila bježanija).
Kada se zemlja dizala iz ratnog pepela svi su morali zasukati rukave da bi svima 10 godina kasnije bilo bolje. I bilo je. Tito je zajedno sa svim narodima i narodnostima napravio raj na zemlji za radnike a pakao za separatiste i fasiste.. Babini su se pokazali i 90 - tih kakva su pascad
Bravo svaka cast !
@JamesssssuDin Lazi lago da se veselimo.. Ono sto je Tito napravio u 10 godina nakon rata ovi danas nisu kadri okreciti zadnjih 23 godine.. Toliko o tvom znanju materije.. Idi citaj Dobricu Cosica i njegove bajke
PRIKAŽI ODGOVORE (1)