BiH
1

Godišnjica "Bitke na Famosu": Odata počast braniteljima Hrasnice

FENA
Predstavnici Općine Ilidža i Udruženja porodica i poginulih boraca Općine Ilidža danas su obilježili godišnjicu ''Bitke na Famosu''.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje ispred spomen-obilježja u Lasici u Hrasnici i ispred Doma kulture u Hrasnici počast braniteljima Hrasnice odala je delegacija Općine Ilidža, ali i predstavnici boračkih udruženja, udruženja antifašista i ratnih vojnih invalida te porodice poginulih. Također, obišli su i mezarje Kovači u Hrasnici.

Današnje obilježavanje organizirano je u okviru obilježavanja godišnjica bitaka i događaja koje su se desile na području općine Ilidža u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kazala je Feni Meldijana Mulaosmanović iz Službe za odnose s javnošću Općine Ilidža.

Na ovom lokalitetu 4. augusta 1992. godine, borci Armije BiH su pokušali deblokirati Hrasnicu preko Famosa. Međutim, nisu uspjeli, a u bici za Famos živote je izgubilo 27 boraca.

Načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić, u svom obraćanju okupljenima kazao je kako nikada ne smijemo zaboraviti karakter rata koji se ovdje odvijao i da se uvijek moramo sjećati onih koji su za ovu zemlju dali svoje živote.

“Mnoge svjetske zemlje imaju očeve nacija, a mi u temeljima svoje države imamo vojsku šehida, koji nisu žalili za ovu zemlju proliti svoju krv i to je ono što nas obavezuje da i ubuduće branimo našu zemlju", kazao je Memić.