BiH
466

Godišnjica bitke na Brčanskoj Malti: Dan kada je Tuzla imala pravo na odbranu

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije tačno 24 godine, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Tog dana pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa sa pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, na današnji dan prije tačno 24 godine, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Ni 24 godine kasnije nije utvrđen tačan broj žrtava. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a, tom prilikom su poginula 54 vojnika, dok su 44 ranjena.

S druge strane, prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra da je ovaj datum od posebnog značaja i interesa za Tuzlu, Tuzlanski kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu u cijelosti.

"Iako je rat najgore stanje, Tuzla je ostala u skladu sa pravim civilizacijskim vrijednostima. To se prije svega odnosi na vladavinu zakona i multietničnost, po kojoj je Tuzla na daleko poznata. U situaciji kada su Ujedinjene nacije stavile embargo na uvoz oružja, a građani širom BiH razoružani, ovaj je grad uspio očuvati svoje oružje, kojim su zatim naoružane teritorijalne odbrane Tuzle, Lukavca i Srebrenika", kaže Bajrić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da općinska, a sada gradska vlast već godinama obilježava ovaj datum kao Dan odbrane Tuzle, i pravno i faktički.

"Protiv ovog datuma se vodi jaka propaganda, dijelom iz Republike Srpske, dijelom iz Srbije, iako se zna da su pripadnici MUP-a BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla, postupivši u nužnoj odbrani, odbranili Tuzlu", kaže Imamović.

Ističe da o ovom datumu treba govoriti i obilježavati ga kako bi bila sačuvana istina, koja je doživjela ugrožavanje, samim suđenjem nekadašnjem pripadniku policije BiH Iliji Jurišiću.

"Na kraju je i Apelacioni sud u Beogradu priznao istinu o 15. maju 1992. u Tuzli. Grad je organizator manifestacije obilježavanja i treba ga staviti u okvire kulturno-historijskog naslijeđa, kako bi sačuvali istinu", ističe Imamović.

On smatra da ovaj datum treba uvrstiti i u školske udžbenike, kako bi buduće generacije mogle cijeniti značaj pomenutog događaja i istinu o tome šta se dogodilo.

"Naredni korak jeste da u školske programe uđe istina o 15. maju 1992. godine. Kao gradonačelnik Tuzle razočaran sam što ovaj datum nije uvršten u školski program TK. I to će biti moja poruka, jer značaj 15. maja nadrasta samo tuzlanski značaj, to je i bosanskohercegovački značaj", dodaje prvi čovjek Tuzle.

Srbija je zbog slučaja "Tuzlanska kolona" raspisala međunarodne potjernice za više osoba iz naše zemlje, a prvi je na osnovu takve 2007. godine uhapšen bivši pripadnik policije BiH Ilija Jurišić.

On je nakon dugogodišnje pravne bitke 4. marta ove godine od Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin.

Pored Jurišića, za napad na "Tuzlansku kolonu" Srbija je potjernice raspisala i za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem te bivšim načelnikom stanice Javne bezbjednosti Tuzla Mešom Bajrićem, koji od 2007. godine nikada nisu napustili BiH.

Za danas je u Tuzlu najavljen dolazak delegacije iz Republike Srpske skupa sa članovima porodica stradalih na Brčanskoj Malti koji će polaganjem bijelih ruža, paljenjem svijeća i vjerskim obredom obilježiti ovaj dan.

Dva sata kasnije, u čast na poginule i teško ranjene koji su dali svoje živote u odbrani Tuzle 15. maja 1992. godine, predstavnici Grada Tuzle, Vlade TK, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija na spomeniku u ulici Armije BiH položit će cvijeće i odati počast.