{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnje se u BiH obavi 65.000 abortusa?!

S
4.8.2009. u 10:11
0
28
Godišnje se u BiH obavi 65.000 abortusa?!
0
Godišnje se u BiH obavi 65.000 abortusa?!
Foto: Ilustracija
U BiH godišnje bude obavljeno više od 65.000 namjernih pobačaja, što je za državu sa nešto više od četiri miliona stanovnika poražavajući podatak, piše ''Večernji list''.
Pozivajući se na istraživanja don Toma Vukšića, ovaj dnevnik tvrdi da se statistika o abortusima u BiH više ne objavljuje javno, zato što postoji bojazan da bi se alarmiranjem stanovništva o broju namjernih pobačaja otvorila tema njihove zabrane, koja je posebno aktuelna u nekim vjerskim zajednicama.

Studija don Vukšića ukazuje na mogućnost da bi uvođenje zabrane abortusa unazadilo prava žena u BiH, zbog čega se javnost, kada je riječ o ovoj temi, svjesno izbjegava.

Posljednji zvanični podaci govore da je 1990. godine u BiH rođeno 66.952 djece, te registrovano 66.625 abortusa.

Institucije BiH tvrde da je teško doći do zvaničnih i tačnih podataka o broju abostrusa, jer u BiH danas postoji veliki broj privatnih ginekoloških klinika gdje se ovakvi zahvati mogu obavljati i obavljaju se svakodnevno.

''Večernji list'' zaključuje da podaci o broju abortusa na godišnjem nivou, BiH stavljaju u vrh kapitalističko-liberalnih zemalja, u kojima je pobačaj skoro pa normalna pojava više od pola vijeka.

Ovo je jedina stavka u kojoj smo se primakli evropskim zemljama, dok smo u gotovo svemu drugom u velikom zaostatku, navodi se u tekstu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: