Nedovoljno?
51

Godinu nakon Editine i Selmine smrti: MUP KS nabavio tri radara i pojačao kontrole, tvrde da je stanje sigurnosti bolje

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je prije nekoliko dana obilježeno 12 mjeseci od tragične smrti studentica Edite Malkoč i Selme Agić. Njihova smrt bila je povod za hitnu sjednicu Skupštine KS koja je održana 18. oktobra 2016., a na kojoj je u iznošenju stava Komisije za sigurnost navedeno niz stvari koje MUP KS mora uraditi da bi se sigurnosna situacija poboljšala. Za godinu dana nabavljena su tri radara i pojačane su policijske kontrole.

"Prepoznatim uzrocima se mora preventivno pristupiti, povećati prisustvo policije na terenu i komunikaciju s građanima, provoditi preventivno represivne akcije s ciljem suzbijanja osoba koje svojim ponašanjem i djelovanjem predstavljaju opasnost, kako za maloljetnike tako za društvo uopće. Postavljanje kamera i radara kao mjera upozorenja učesnicima u saobraćaju", kazao je na Skupštini KS, između ostalog, Elvedin Okerić u iznošenju stava Komisije za sigurnost.

Jedan od zaključaka sjednice bio je da Skupština Kantona Sarajevo nalaže MUP-u KS da hitno pod kontrolu stavi takozvane trkače koji predstavljaju najveću prijetnju za učesnike u saobraćaju.

Poduzete sve raspoložive mjere, donesen Akcioni plan

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS tvrde da su poduzete sve zakonom i podzakonskim propisima raspoložive operativno-taktičke, tehničke i metodičke mjere i radnje na stavljanju pod kontrolu uličnih trkača, odnosno mjere kontrole uz korištenje tzv. presretača Jedinice za saobraćaj i patrola nadležnih policijskih uprava na svim većim frekventnim raskrsnicama i pravcima. S tim u vezi, navode, Jedinica za saobraćaj je donijela Akcioni plan mjera i radnji koje poduzimaju policijski službenici Jedinice za saobraćaj, kao i druge organizacione jedinice u cilju podizanja stanja sigurnosti saobraćaja.

"Plan akcije pojačane kontrole uličnih trkača s posebnim akcentom na prekršaje koji se odnose na prekoračenje najveće dozvoljene brzine kretanja, prolazak kroz raskrsnicu na uključeno crveno svjetlo, vršenju nedozvoljenih radnji u saobraćaju vozilom, upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, pod djelovanjem opojnih droga ili lijekova. Navedene mjere se provode svakodnevno u terminima od 19 do jedan sat iza ponoći. Plan pojačane kontrole vozača višestrukih povratnika u činjenju najtežih oblika prekršaja s posebnim akcentom na prekršaje koji se odnose na prekoračenje najveće dozvoljene brzine kretanja, prolazak kroz raskrsnicu na uključeno crveno svjetlo, vršenju nedozvoljenih radnji u saobraćaju vozilom, upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, pod djelovanjem opojnih droga ili lijekova. Navedene mjere se provode 24 sata svakog dana. Plan pojačane kontrole pješaka učesnika u saobraćaju, plan radarske kontrole brzine kretanja motornih vozila, plan pojačane kontrole kretanja u saobraćaju vozila i vozača motocikla, lakog motocikla, tricikla, četverocikla i mopeda koji se kontinuirano provodi od mjeseca aprila do mjeseca oktobra 2017. godine", kazali su nam iz MUP-a.

Dodaju da je povećano prisustvo policijskih službenika svakog dana, 24 sata, pogotovo u vremenu od 18 do četiri sata ujutro kada se, po saznanju policijskih službenika, kao i po prijavama građana, najčešće dešava da određeni vozači u saobraćaju čine najteže prekršaje. U svrhu efikasnijeg rada nabavljena su i tri nova radara.

"Elaboratom o proširenju stacionarnih radarskih uređaja koji je sačinio Odsjek za video-nadzor Jedinice za saobraćaj, a Vlada prihvatila 2015. godine, planirana je nabavka još 6 radarskih uređaja i 17 kućišta, koji bi bili instalirani na utvrđenim lokalitetima s ciljem, preventivnog i represivnog djelovanja na vozače. Od mjeseca oktobra 2016. godine do danas nabavljena su tri nova stacionarna radara koja su postavljena u postojeća kućišta na području Kantona Sarajevo te trenutno raspolažemo s osam stacionarnih radara s devet kućišta i četiri mobilna radara", navode iz MUP-a.

MUP KS smatra da su mjere doprinijele poboljšanju stanja sigurnosti

Smatraju da su navedene mjere rezultirale smanjenjem ukupnog broja saobraćajnih nezgoda na području Kantona Sarajevo od 10 posto u prvih devet mjeseci 2017. godine u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

"Napominjemo da je u prvih devet mjeseci ove godine na području Kantona Sarajevo smrtno stradalo 11 osoba, dok je u istom periodu 2016. godine smrtno stradalo 17 osoba, što predstavlja smanjenje od 31 posto. U istom vremenskom periodu došlo je do znatnog smanjenja broja teško povrijeđenih učesnika u saobraćaju. Na osnovu navedenih pokazatelja dolazi se do zaključka da su preventivno-represivne mjere preduzete u prethodnom periodu doprinijele poboljšanju stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo", zaključuju u MUP-u KS.

Neformalna skupine studentica psihologije ne misli tako. Tvrde da na ulicama i dalje ima puno trkača i da su policijske kontrole bile prisutne samo mjesec dana nakon Selmine i Editine smrti. Pitaju nadležne ko će biti odgovoran za naredne nesreće, poručuju da posao nije završen onog trenutka kada smijenjen bivši policijski komesar Vahid Ćosić, te da će tražiti promjene sve dok se građanima ne obezbijedi sigurnost.

Nužne izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS

Iz Komisije za sigurnost ističu da je za efikasniji rad nužno usvojiti izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS. Smatraju da Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo ima kvalitetnu pravnu osnovu, ali da su u njegovoj implementaciji, koja traje skoro dvije godine, primjetni određeni elementi koji mogu dovesti ili dovode do štetnih pojava u ovoj oblasti.

"Zbog toga je Skupština Kantona Sarajevo donijela zaključak u kojem se, između ostalog, Vladi nalaže da preispita i, ako ocijeni potrebnim, dostavi izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo kako bi se mogli uskladiti drugi zakonski i podzakonski propisi iz ove oblasti. Uzimajući u obzir sva protekla dešavanja koja su imala za posljedicu nezadovoljavajuću sigurnosnu situaciju te da su već odavno sve formalno pravne procedure provedene, očekujemo od Vlade i resornog ministra da spomenuti zakon, kao i Zakon o policijskim službenicima, što prije stave na dnevni red Skupštine KS jer postoji niz podzakonskih akata koje je neophodno donijeti za efikasniji rad policije", rekao nam je Elvedin Okerić, predsjedavajući Komisije za sigurnost.

Da je Zakon potrebno izmijeniti i dopuniti, ne pokazuje sam samo tragedija porodica Malkoč i Agić, nego i saobraćajna nesreća u Gladnom Polju kod Ilidže u kojoj je prije nekoliko dana povrijeđen dječak, a vozač se nakon šest dana bjekstva predao policiji nakon čega je pušten na slobodu. Pokazuju to i ranije nesreće, poput onih u kojima su smrtno stradale Hava Dovadžija i Jelena Oprčić.