Program u trajanju od 1.250 sati
0

Godina emitiranja Omladinskog radija u Bratuncu i Srebrenici

FENA
Malom svečanošću, članovi Udruženja "Prijatelji Srebrenice“ obilježili su godinu dana emitiranja radioprograma za građane Bratunca i Srebrenice.

"U proteklih 365 dana imali smo vlastiti program u trajanju od od oko 1.250 sati. U tom periodu u našem studju ugostili smo stotinjak sagovornika koji su učestvovali u živom programu. U ostalom govornom dijelu imali smo kroz razne emisije najmanje 3.000 sagovornika s kojim smo razgovarali na razne teme. Želja nam je da imamo program tokom 24 sata i nadam se da ćemo u tome uspjeti“ izjavila je Dragana Jovanović, menadžerica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

„Pred mikrofonima Omladinskog radija za Bratunac i Srebrenicu (ORBIS) govorili su obični ljudi, iznosili svoje probleme, ali i govorili o pozitivnim stvarima i projektima koji su realizirani na pojedinim područjima i kojima je učinjen napredak za zajednicu ili pojedince. Naše mikrofone ustupili smo ljekarima, profesorima, odbornicima, zanatlijama, farmerima, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, ali se možemo pohvaliti da smo razgovarali i s ministrima i ambasadorima nekih zemalja“ rekao je Sadik Salimović, glavni i odgovorni urednik Omladinskog radija.

Tokom godinu dana novinari i volonteri iz Srebrenice i Bratunca emitirali su oko 1.500 tonskih priloga o životu i radu na području općina Srebrenica i Bratunac. Na taj način razbijena je medijska blokada i građani su bili na vrijeme obavještavani o svim događajima.

Glas ORBIS-a se čuje ne samo na prostorima regije već i širom svijeta putem interneta, tako da su građani u dijaspori upoznati o svemu onome šta dešava u Srebrenici i Bratuncu.

„Smatram da su novinari ORBIS-a ispunili obavezu i u suštini postupali profesionalno, mada se radi o veoma mladim ljudima koji stasavaju u vrsne novinare. Uime Općine Srebrenica, čestitam i nadam se uspješnoj saradnji i u narednom periodu, rekao je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica.