Konferencija u Banjoj Luci
0

Bašić: Želimo programe za manjine na javnim servisima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nacionalne manjine, njihovu kulturu i istoriju, kao i jezik, mediji u BiH treba da predstavljaju na normalan i afirmativan način, rekla je izvršni direktor Kali Sara - Romskog informativnog centra Sanela Bešić.

"Želimo da na javnim servisima postoje programi koji se bave pitanjima problema svih nacionalnih manjina i da se afirmišu programi koje predstavnici manjina rade", istakla je Bešićeva pred početak okruglog stola "Nacionalne manjine u BH javnosti" u Banjoj Luci.

Ona je navela da je u medijima zastupljen stereotipni način izvještavanja o nacionalnim manjinama, te da zbog toga što novinari ne poznaju dovoljno  dtakve populacije, oni bivaju generalno loše predstavljani javnosti.

Direktor BH radija 1 Senada Ćumurović istakla je da javni servisi imaju obavezu da prezentuju nacionalne manjine, ali i da manjine treba da "iskoriste" medije.

"Nije to samo obaveza javnih servisa već svih nas u društvu, ali i nacionalne manjine moraju otvoriti prostor za prezentaciju problema sa kojima se suočavaju", rekla je Ćumurovićeva.

Ona je navela da BH radio 1, kroz emisiju "Patria mea", daje mali doprinos u prezentaciji nacionalnih manjina, da bi toga moglo biti i više ali da "nije važno koliko se vremena odvaja, koliko je važno da se ono na pravi način iskoristi".

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banja Luka Ljiljana Radovanović rekla je da je ova lokalna zajednica mnogo toga uradila na saradnji sa nacionalnim manjinama i na tome da manjine ostvare prava i zadovolje osnovne uslove za rad i ispoljavanje svoje kulturne i istorijske pripadnosti.
"Postali smo u regionu prepoznatljivi kao jedna od prvih loklanih zajednica koja je definisala u svojoj sistematizaciji odsjek i radna mjesta koja pokrivaju ovu oblast, ali i po tome što smo se aktivno uključili u formiranje Saveza nacionalnih manjina u RS, čiji smo dobar partner", istakla je Radovanovićeva i dodala da još ima dosta prostora na unapređivanju saradnje.

Okrugli sto "Nacionalne manjine u BH javnosti" organizovao je BH radio 1, u saradnji sa Kali Sara - Romski informativni centar i OEBS-om.