Predstavljamo
0

Mediacentar Sarajevo i arhiv INFOBIRO

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U sklopu Fonda Otvoreno Društvo BiH, 1995. godine osnovan je Mediacentar Sarajevo. Zamišljeno je da Centar bude kao edukacijska ustanova za novinare.

U cilju toga tokom 1995. godine:

a) osnovana je novinska arhiva s ciljem da se prikupe što više novina koju su izlazile u periodu od 1992–1995. godine kako bi novinari i svi drugi imali što više materijala na jednom mjestu. Prikupljanje "ratnih novina" trajalo je sve do 1999. godine. Procjena je da je prikupljeno oko 70 posto svega što je publikovano tokom rata u BIH na način da postoji barem jedan primjerak novine dostupan u arhivi. Od 1995. počelo je prikupljanje novinskih izdanja koja je izlazila u našoj zemlji, a tokom 2000. godine u svrhu upotpunjavanja arhiva otkupljene su kolekcije: Politike, Nin-a, Borbe, Danas, Starta, Džuboksa, Sporta...

b) uspostavljena je baza – apstrakata (sažetaka) novinskih članaka. Svaki dan dva novinara-analitičara odabirali su tekstove iz dnevnih i sedmičnih bh. novina koje su unosili u bazu. Baza apstrakata postojala je sve do 2004. godine. Predstavljala je prvi sistematizovani izvor informacija koje su objavljene u novinama. Bila je dostupna u prostorijama Mediacentra Sarajevo.

c) Otvorena je specijalna biblioteka za novinare.

Pokrenut je prvi online digitalni arhiv INFOBIRO

INFOBIRO postoji kako bi sadašnjost i prošlost učinio dostupnijom za buduće generacije. Sa radom je krenuo 2004. godine. INFOBIRO digitalni arhiv (www.infobiro.ba) ima za cilj da bazu-apstrakata koja se pokazala kao koristan izvor informacija, učini dostupnijom za najširu korisničku grupu koja ne uključuju samo novinare.

INFOBIRO je postao potpuno pretraživa baza novinskih članaka dostupna online. Sadržaj INFOBIRO-a su u početku bile dnevne i sedmične bh. novine, a u kasnijem periodu njima su priključeni i magazini sa biznis sadržajem koji se publikuju u BIH. Tokom 2005. na INFOBIRO-u pokrenuta je sekcija Istraživanja sa ciljem da se prikupe sva istraživanja, analize koje producira NVO sektor u BiH, ali i u regiji.

Pokrenut je, 2006. godine, i projekt Digitalna zaštita kulturno-historijskog blaga BIH: BH. press 1866. – 2016. Osnovni cilj jeste da se putem digitalizacije prije svega očuva dio kulturnog blaga BiH ( novine i časopisi ) i da se poveća njihova dostupnost za korištenje.

Vlada FBIH je u periodu od 2006. do 2010. podržavala ovaj projekt.

Rezultati:

Izvršena je digitalizacija, arhiviranje sljedećih publikacija: Period Osmanske vladavine u BIH:

  1. Bosanski prijatelj
  1. Bosna
  2. Neretva (razmjena sa Narodnom Bibliotekom Srbije)

Period Austrougarske vladavine u BIH

  1. Bosanska Vila
  2. NADA
  3. Glasnik Zemaljskog muzeja
  4. Bosansko-hercegovačke novine
  5. Sarajevski list

Period Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije:

  1. Jevrejski život
  2. Nova Židovska svijet
  3. Gajret
  4. Novi Behar

Period II svjetski rat:

  1. Front Slobode
  2. Narodne novine

Period Socijalističke BiH

  1. Pozorište
  2. Članci i građa
  3. Sineast
  4. Naši Dani

Treba istaći da je 2010/2011. prestala podrška nadležnog Ministarstva za ovaj projekt. U saradnji sa Mirovnim Institutom iz Slovenije 2010.godine izvršena je digitalizacija hrvatskog tjednika Feral Tribune. Digitalizirani su svi brojevi tjednika, arhivirani na četiri DVD-a i napravljen je komplet sa 100 najboljih naslovnica ovog magazina.

INFOBRIO digitalni arhiv u brojkama:

Trenutno je pretraživo blizu 900.000 članaka Svaki dan se arhivira izmedju 250 i 300 članka Godišnje 100.000 novih članaka Tokom jednog mjeseca u prosjeku web site INFOBIRO-a posjeti blizu 50.000 ljudi. Mogućnost pretraživanja članaka u periodu od 1850. pa do 2010. godine Najkompletnija online arhiva novina u BiH.

Posjetite nas.