BiH
11

Glavni tužilac BiH sastao se sa šeficom ureda Vijeća Evrope

FENA
Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey posjetila je danas Tužilaštvo BiH i sastala se s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem u cilju iznalaženja boljih rješenja za izvršenje odluka i unapređenje saradnje institucija u BiH.

Jedna od tema sastanka odnosila se na probleme u vezi neizvršenja odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, s obzirom da neizvršenje i nepostupanje po ovim odlukama može predstavljati krivično djelo.

Također je dogovoreno da će s predstavnicima Ustavnog suda BiH biti održan sastanak radi rješavanja ovakvih i sličnih problema.

Razgovarano je i o pravosudnom aspektu izvršenja i odgovornosti u vezi praktične implementacije Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić-Finci''.

Šefica Ureda Vijeća Evrope je pohvalila izbor glavnog tužioca od VSTV-a BiH kao jedan od pozitivnih primjera provođenja odluke ''Sejdić-Finci''.

Ovom prilikom Hennessey je upoznata s radom Tužilaštva BiH, uključujući i aktivnosti koje se provode s ciljem osiguranja adekvatnih smještajnih kapaciteta za Tužilaštvo BiH i jačanja kadrovske popunjenosti Tužilaštva BiH.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim aktivnostima Tužilaštva BiH, koje se preduzimaju radi jačanja saradnje s agencijama za provođenje zakona u regionu, kao i o prioritetima i aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije i ubrzanju dinamike rada na procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.