BiH
0

Češka spremna pomoći rad novih 12 tužilaca za ratne zločine

FENA
Goran Salihović
Goran Salihović
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović sastao se sa ambasadorom Češke Republike u BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i kapacitetima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te jačanju kapaciteta u segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je zaključak i preporuka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

S obzirom na to da je VSTV BiH odobrio povećanje kapaciteta Tužilaštva BiH za 12 tužilaca, ambasador Češke Republike u BiH je izrazio spremnost Češke da pomogne jačanje kapaciteta pravosuđa i proces uspostave vladavine prava, te da se donacijom u tehničkoj i drugoj opremi pomogne rad novih tužilaca.

Glavni tužilac je izrazio zahvalnost Ambasadi Češke Republike na podršci u procesu uspostave vladavine prava.

  • Ovaj korak i spremnost za pomoć u jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH, naročito u segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina, predstavlja pozitivan pomak u jačanju kapaciteta pravosuđa. Ovom prilikom pozivam institucije države Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnu zajednicu, da pomognu proces povećanja i jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH, radi što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini - istakao je tužilac Salihović.

Vlada Češke Republike i ranije je iskazivala podršku procesu uspostave vladavine prava u BiH, a ambasador je istakao da postoji dobra volja za nastavak saradnje i u budućnosti.

Glavni tužilac je upoznao ambasadora o aktivnostima Tužilaštva BiH koje se provode u vezi preseljenja Tužilaštva BiH u zasebnu zgradu, radi adekvatnog smještaja svih uposlenika.

Također, glavni tužilac je upoznao ambasadora o dosadašnjem radu Tužilaštva BiH i namjerom da u narednom periodu, zajedno sa policijskim agencijama u BiH, intenzivira borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.