BiH
0

Glavna ulica u Konjicu ukrašena dječijom odjećom: Svi za JMB!

Piše: J. H.
(Foto: Semir Šabić)
Stotinjak građana Konjica danas je održalo proteste u centru tog grada tražeći hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Konjičani su na zanimljiv način uspjeli skrenuti pažnju prolaznika tako što su na štrik između dva rasvjetna stuba objesili dječiju odjeću.

Cilj im je, kažu, da se solidarišu sa svim bh. građanima koji se suočavaju sa problemom JMB, ali i demonstrantima koji danima protestuju širom BiH.

"Pokazali smo da se i u Konjicu rađaju djeca i da porodica Ibrišević nije usamljena u svojoj borbi", poručili su građani ovog hercegovačkog grada.

Ipak, tamošnja policija demonstrantima je dala samo sat vremena da iskažu svoje nezadovoljstvo trenutno političkom situacijom u državi.

Podsjetimo, JMB protesti su počeli 5. juna kada je grupa građana i građanki, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH. Zahtjev je bio jednostavan - da mala Belmina odmah dobije JMB kako bi otputovala na liječenje.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli su u zgradama, nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

Ipak, građani širom BiH nisu odustali te su prottesti nastavljeni i u narednim danima u mnogim gradovima BiH.