BiH
605

Dok građani pred Parlamentom čekaju sjednicu, iz zgrade autima bježe preko trave

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Noć pred zgradom institucija BiH provodi manja grupa građana, a masovnija okupljanja zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju najavljena su ponovo za četvrtak u 10 sati.

Nakon što je objavljena priča o tromjesečnoj Belmini Ibrišević koja ne može na liječenje u inozemstvo zato što nema JMB i ne može dobiti pasoš, u Sarajevu su se pred zgradom Vijeća ministara spontano počeli okupljati građani tražeći od nadležnih da napokon donesu konačno rješenje o JMB i prestanu sa političkim nadmudrivanjima.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata. Međutim, to nije ono što građani žele i zbog toga nastavljaju proteste.

Zatražili su danas da grupa zastupnika, klub neke stranke ili pojedinac u Predstavničkom domu BiH na sjednici u četvrtak predloži konačno rješenje, odnosno konačan prijedlog zakona.

Dio današnjih demonstranata je odlučio noć provesti pod vedrim nebom, ispred institucija BiH, a izlaz iz garaža ispod zgrade Parlamenta su zagradili svojim automobilima. Tako je praktično blokirana ulica koja vodi od Marijin-Dovora do Mosta "Suade i Olge". Kako nije bilo drugog načina da se izađe iz garaže, u večernjim satima je jedan automobil iprak izjurio napolje, ali preko trave. Nije poznato o čijem se vozilu radi.

Sutra se, pred zasjedanje Predstavničkog doma, očekuje dolazak veće grupe građana, među kojima i brojnih javnih ličnosti, majki s bebama koje ne mogu dobiti JMB, kao i budućih roditelja koji ne žele da političari i dalje igraju svoje igre ne mareći za najmlađe.