BiH
3

Proveli smo noć s građanima ispred Parlamenta BiH, danas novo okupljanje u 10 sati

Klix.ba
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 30 ljudi provelo je noć ispred zgrade Parlamenta BiH iskazujući svoj protest i negodovanje zbog toga što Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMB, već privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Kako nam je rekao naš fotoreporter koji je proveo cijelu noć ispred Parlamenta, noć je bila hladna, ali je sve prošlo bez ijednog incidenta. Zaštitari i policija su cijelu noć bili u blizini njih, ali sve je prošlo bez ikakvih problema. Nisu mogli spavati, ali dobro se osjećaju. U jutarnjim satima prišla im je strankinja koja im je kupila kifle u znak podrške.

Ovih 30 osoba, kao i svi koji su tu bili jučer tokom dana i večeri, na ovaj način su htjeli iskazati svoj protest i poručiti vlastima da moraju riješiti problem u vezi sa JMB-om, koji bebe rođene iza 12. februara nemaju, a samim tim su ugrožena njihova osnovna ljudska prava.

Pozvali su sve ljude, Bosance i Hercegovce, da dođu danas ispred zgrade Parlamenta BiH na mirno okupljanje kako bi pokušali pomoći maloj Belmini i njenoj porodici. Naime, u 10:00 sati zakazana je 49. sjednica Predstavničkog doma PS BiH.

"Ovo što se dešava Belmini, sutra se, nažalost, može desiti i vašim najbližim, zato vas molimo da ustanete i pridružite nam se. Dođite prije posla, škole, fakulteta, izađite na pauzu, pronađite 15 minuta slobodnog vremena da nam se pridružite.

Ovaj protestni skup treba proći u miru i dostojanstveno, da pokažemo političarima da je krajnje vrijeme da prestanu uništavati ovu državu i njenu mladost.

"Sve što trebate uraditi je da dođete i u koverti predate svoje rodne listove ili rukom ispisane JMB na protokol Parlamenta. Koverte naslovite na neke od parlamentaraca. Uz to dopišite i svoju ličnu poruku. Ukoliko ste u mogućnosti ponesite i veće transparente sa vašim matičnim brojevima", navodi se u pozivu na Facebook stranici grupe Jedinstveni matični broj-Mirni skup.

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata. Međutim, to nije ono što građani žele i zbog toga nastavljaju proteste.

Tromjesečnoj Belmini Ibrišević dijagnosticirana je teška imunološka bolest, zbog koje mora hitno uraditi transplantaciju koštane srži u inozemstvu. To nije moguće jer nema JMB pa samim time ne može dobiti pasoš kako bi prešla granicu.

"Imate li srce? Barem jednom u životu zaboravite da ste političar i pokažite ljudskost ukoliko je imate", navodi se u pozivu građana premijeru Boži Ljubiću, kojem će dostaviti koverte sa JMB-om ili rodnim listom.