Traži povlačenje odluke
494

Glasnogovornica MVP Rusije: Inzkov zakon je napad na cijeli srpski narod

S. M.
Marija Zaharova
Marija Zaharova
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova dala je intervju za Financial Times u vezi političke situacije u Bosni i Hercegovini, odnosno politike Rusije prema našoj zemlji.

Zaharaova je kazala da se situacija u Bosni i Hercegovini u odnosu na 2008. godinu kad je Rusija podržavala ispunjavanje uslova "5+2" za ukidanje kancelarije visokog predstavnika promijenila.

"Naša zemlja je zaista podržala 'Program 5+2' 2008. godine – u situaciji koja se bitno razlikovala od trenutne. Te daleke godine mišljenje međunarodne zajednice zasnivalo se na tome da će OHR na osnovu 'Programa 5+2' u kratkom roku biti zatvoren. Činjenica da se to do sada nije dogodilo (a neki od uslova ostaju neispunjeni) ukazuje na to da Program odavno ne odgovara savremenoj realnosti BiH i da ga je, barem, potrebno prilagoditi. 'Jačanje vladavine prava' i 'pozitivna ocjena situacije u BiH' vrlo su neodređene formulacije koje omogućuju široko tumačenje, što zloupotrebljavaju naši zapadni partneri u PIC-u. Sve svjedoči o tome da je potrebno tražiti drugi način za završetak rada OHR-a", istakla je Zaharova.

S tim u vezi skrenula je pažnju na rezoluciju PSVE-a br.1384 (2004.) "O jačanju demokratskih institucija u BiH" koja, smatra Zaharova, ukazuje na neusklađenost OHR-a s načelima demokratske i suverene države i ističe potrebu ukidanja OHR-a.

"Status Visokog predstavnika kao institucije koja stoji izvan zakona i iznad zakona s apsolutnom, neograničenom moći, postavlja ozbiljna pitanja", rekla je Zaharova.

Izbor Christiana Schmidta izvan Vijeća sigurnosti, odnosno unutar PIC-a, bez saglasnosti Rusije i Kine Zaharova je nazvala "sarajevskim" rješenjem.

"Sarajevsko 'rješenje' važnog međunarodnog pitanja, usvojeno u toliko nepotpunom formatu, nema presedana za čitavu historiju multilateralnih napora za promoviranje procesa stabilizacije u BiH i ne može se smatrati izrazom zajedničkog mišljenja međunarodne zajednice i samih bosanskohercegovačkih strana", rekla je Zaharova, te dodala da odluka stranih ambasadora u Sarajevu ne može biti izvor njegovih ovlaštenja.

Na pitanje da prokomtariše bojkot državnih institucija Zaharova je kazala da u potpunosti razumije val "narodnog" ogorčenja koji se podigao u "Bosni i Hercegovini, posebno Republici Srpskoj", kao rezultat samovoljnih akcija.

"Nadamo se da će unutrašnja politička kriza koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući i opoziciju, da učestvuju u radu opštih bosanskohercegovačkih tijela, biti prevladana. Najbolji izlaz iz situacije je ukidanje nezakonite odluke Valentina Inzka...Očigledan je cilj napada Valentine Inzka – to je čitav srpski narod.", rekla je Zaharova.

Istakla je da je dejtonski sistem "unutrašnje ravnoteže i stabilnosti" u Bosni i Hercegovini provjeren vremenom i da je dokazao svoju funkcionalnost, te se u zemlji efikasno obezbjeđuju mir i sigurnost. S tim u vezi, ističe Zaharova, stvoreni su svi uslovi za "dinamičan" socialno-ekonomski razvoj.

"Uvjereni smo da trenutno ne postoji alternativa dejtonskoj arhitekturi Bosne i Hercegovine. Mnogo se nagađa o njegovoj modernizaciji, prilagođavanju nečijim standardima, ali oni ne podnose ozbiljne kritike. Nijedan od predloženih koncepata ne može osigurati vitalnu ravnotežu interesa tri naroda, koja je od vitalnog značaja za bosanskohercegovačke uslove. Posljedice novih eksperimenata mogu biti strašne", tvrdi Zaharova.