BiH
35

Glasanje u Mostaru završeno tek jutros, birači u redu čekali i po 12 sati

Piše: Ž. M.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Na jučerašnjim predsjedničkim izborima za predsjednika Republike Hrvatske na biračkom mjestu u Mostaru, u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića, prema službenim podacima na birališta je izašlo blizu 12.000 hrvatskih državljana.

Zbog velike izlaznosti građana Mostara i Hercegovine koji imaju pravo glasa na ovim predsjedničkim izborima, a i zbog dvosatne blokade kompjuterskog sistema i nemogućnosti izdavanja potvrda za glasanje, posljednji glasači na ovom biračkom mjestu su svoj glas dali rano jutros.

Iako je sinoć već oko 22:00 sata bio poznat pobjednik predsjedničkih izbora, mnogi glasači u Mostaru su bili ustrajni da daju svoj glas jednom od predsjedničkih kandidata.

Neki od njih su čak i po dvanaest sati čekali u redu da ispune svoju građansku dužnost.

"Ovi ljudi koji su u velikom broju izašli na izbore uz sve poteškoće ispunili su svoju dužnost i evo čekali duboko u noć da daju svoj glas jednom od kandidata, to je zaista za pohvaliti i mislim da je tu pokazana sva ljubav Hrvata iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj", kazao je generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša.

Prema sinoćnjim nepotpunim rezultatima koje je DIP objavio u 22:00 sata, kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović je osvojila 50,43 posto, a gospodin Ivo Josipović 49,57 posto.

U ovim rezultatima nisu obrađeni listići sa mostarskog birališta, tako se može očekivati da će ovaj omjer biti još veći zato što mnogi birači na ovom biračkom mjestu nisu krili simpatije prema prvoj predsjednici Republike Hrvatske koja preuzima dužnost 19. februara.

Usprkos tome što je u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića glasanje i prebrojavanje glasačkih listića trajalo do ranih jutarnjih sati, nastava u ovoj školi je krenula na vrijeme u 7:00 sati