Regija
11

Prema izlaznim anketama Josipović i Grabar Kitarović skoro izjednačeni

Piše: M. N.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Državljani Republike Hrvatske danas su odlučivali ko će biti na čelu države sljedećih pet godina. Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, kao i 15 biračkih mjesta u BiH, zatvorena su oko 19 sati.

Prema izlaznim anketnim rezultatima IPSOS Pulsa Ivo Josipović osvojio je 38,9 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 38,1 posto, Ivan Sinčić 15,6 posto i Milan Kujundžić 5,7 posto glasova.

Ovi rezultati temelje se na izlaznoj anketi koja je provedena na 150 birališta šriom Hrvatske. Anketirano je oko 10.000 birača. Anketa je provedena tako da se biračima, pri izlasku s birališta, postavilo pitanje kako su glasali.

Ukoliko rezultati ostanu ovakvi, održat će se drugi krug predsjedničkih izbora za 14 dana s obzirom da nijedan kandidat nema više od 50 posto glasova. Naime, hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas).

Na predsjedničke izbore izašlo je 36,36 posto birača do 16:30 sati. Najveća izlaznost zabilježena je u Karlovačkoj i Međumirskoj županiji gdje je glasalo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasalo je u Osječko-baranjskoj županiji - 33 posto.

Odaziv je bio bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima (u procentima), uprkos lošim vremenskim uvjetima i sniježnim padavinama koje su u nekim mjestima uzrokovale kašnjenje u otvaranju biračkih mjesta dok jedno biračko mjesto nije nikako otvoreno. No, ipak je bilo manje birača nego na prošlim izborima i to za 55.000.

Prijavljene su manje nepravilnosti, ali prema podacima Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske, riječ je o manjim problemima (kršenje izborne šutnje SMS porukama, sprečavanje prisustva posmatračima, glasanje običnom olovkom...). Također, jedna osoba preminula je na biračkom mjestu u Slavoniji.

Prvi nezvanični rezultati bit će poznati u 22 sata.