BiH
0

Glas tihe većine: Kako promijeniti stvari u BiH?

FENA
Građani BiH opterećeni su mnogim problemima i kontradikcijama, a jedna od najizraženijih je oprečnost u procjenama zadovoljstva ličnim životom i situacije u zemlji, pokazala je studija UNDP-a koja je istraživala "glas tihe većine u BiH". Korupcija i politika su među glavnim problemima, a u BiH je izraženo društveno nepovjerenje.

Ovo istraživanje, koju je uime UNDP-a u BiH provela renomirana istraživačka institucija Oxford Research, navodi kako je gotovo tri četvrtine ispitanika u BiH izjavilo da su ličnim životom prilično ili jako zadovoljni, uprkos negativnom stavu o njihovoj finansijskoj situaciji.

Međutim, devet od deset ispitanika okarakterizirali su da je situaciju prilično ili jako, gotovo ista kao i prije godinu dana.

Neki od zanimljivih akcenata iz ove studije, koju je nedavno prezentirao UNDP, izneseni su danas u Sarajevu u okviru debate "Kako promijeniti stvari u BiH: društvena istraživanja i demokratske promjene". Upravo je i cilj urađene studije bio da se ukaže na osnovu mogućeg konsenzusa o daljoj budućnosti BiH.

Oksfordski profesor Anthony Heath, koju boravi u posjeti Uredu UNDP-a u BiH, analizirao je neke od nalaza iz ove studije s predstavnicima nevladinih organizacija, univerzitetskim profesorima, članovima ACIPS-a i novinarima.

Profesor Heath navodi kako je istraživanje ukazalo na neke od prioriteta koje treba rješavati. Prije svih, to je ekononomski razvoj zemlje i rješavanje problema nezaposlenosti.

Studija pokazuje da najviše zbog nezaposlenosti 62 posto građana mlađih od 30 godina žele emigrirati, ukoliko im se za to ukaže prilika.

Osim nezaposlenosti, građani kao osnovne slabosti navode korupciju te politiku. Viziju dugoročnije budućnosti vide u EU, čime se stiče utisak da vizije i rješenja traže izvan BiH.

Također, na skupu je kao zanimljiv iznesen podatak da samo sedam posto ispitanika smatra da se drugima može vjerovati, što pokazuje da je u našoj zemlji izraženo društveno nepovjerenje.

Što se tiče identiteta građana, gotovo devet od deset ispitanika se deklariraju kao državljani BiH, iako 14 posto njih imaju isključiv identitet.

Generalno mišljenje ispitanika o BiH kao zemlji, lokalnim političkim akterima i institucijama je vrlo negativno, a prisutan je ogroman jaz između težnji i očekivanja.

Dvije dugoročne težnje ispitanika u anketi su članstvo u EU i pozivanje EU da pomogne u kreiranju budućnosti zemlje te ustavne promjene i nova politička struktura.