BiH
99

Gimnazija "Ismet Mujezinović" najdemokratičnija škola u BiH

Klix.ba
Gimnazija "Ismet Mujezinović" osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola u programu "Izbor za najdemokratičniju školu", koji je ove godine proveo Civitas Bosne i Hercegovine.

Projekt "Izbor za najdemokratičniju školu" razvijen je s ciljem da omogući što cjelovitiju i aktivniju primjenu univerzalnih demokratskih principa u školskoj praksi uz, između ostalog, povećano učešće učenika i roditelja u transparentnim procesima donošenja odluka na nivou škole, intenzivniji partnerski odnos sa zajednicom, nevladinim sektorom i orijentaciju na prihvatanje različitosti i interkulturalizma. U pilot fazi projekta učestvovalo je 59 škola.

Gimnazija "Ismet Mujezinović" od samog osnivanja njeguje demokratske vrijednosti, stavljajući akcent na bitnost glasa učenika, roditelja i profesora u procesima odlučivanja na školskom nivou.

"Ova nagrada za našu školu predstavlja zaista veliku stvar. Naporno smo radili da uključimo zaista sve u donošenje odluka. Vijeće učenika i Vijeće roditelja od samog osnivanja njeguju dobru saradnju i kvalitetan rad. Sve ideje učenika dobile su podršku školskog menadžmenta, što nam je u ovom trenutku najvažnija stvar, jer samo dobrom saradnjom možemo unaprijediti našu školu, ali i zajednicu. Smatramo da je ovo uspjeh svih nas, učenika, roditelja i profesora!", kazao je Kemal Nedžibović, učenik koordinator Vijeća učenika.

Radost i zadovoljstvo na licima svih učenika i profesora ove gimnazije govori da je nagrada došla na pravo mjesto u pravo vrijeme. Voditelji ovog projekta bili su učenici Aldina Rastoder i Kemal Nedžibović te profesorice Lejla Kurtić i Senada Sofić Mustafić.

Gimnazija "Ismet Mujezinović" ovom nagradom bit će opremljena tehničkom opremom u vrijednosti od 1.600 KM.

Svečana promocija rezultata takmičenja i uručenje nagrada i priznanja pobjednicima bit će organizovano u Sarajevu, 27. novembra 2013. godine.