sport
0

Stotine gimnazijalaca će se družiti i nadmetati na Gimnazijadi 2013

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas svečanim programom otvorena Gimnazijada 2013 u organizaciji sarajevske Prve gimnazije. Sportska nadmetanja mladih gimnazijalaca će trajati tri dana na igralištu Metalac.

"Projekt je nastao prije 15 godina i on se od tada razvija. Sličan je projekt postojao i prije rata, ali su se tada okupljale gimnazije iz svih bivših jugoslavenskih republika. Tada smo imali takmičenja na mnogo širem prostoru, ali je zadatak ostao isti, a to je razvijanje drugarstva, širenja humanih ideja putem sporta, borba protiv bolesti ovisnosti i slično. Danas imamo devet sarajevskih gimnazija i jednu srednju školu iz Goražda", izjavio je za portal Klix.ba organizator Gimnazijade i profesor sporta u Prvoj gimnaziji Faruk Bešlić.

Učesnici Gimnazijade će se takmičiti u tri sportske discipline, a bit će podijeljeni u dvije kategorije.

"Gimnazijalci će se takmičiti u košarci, odbojci i stonom tenisu i to u dvije kategorije, muškoj i ženskoj. Predviđeno je blizu 60 sati sportskog programa u ti dana, a sve će se odvijati na sportskom terenu Metalac. Imamo oko 600 učesnika", dodao je Bešlić.

"Ovdje sam kako bih gledao predstavljanje svih škola i njihova takmičenja, da pratim mlade talente i podržavam svoju školu na Gimnazijadi. Nadam se da ćemo biti prvi u košarci. Svake godine se trudimo, a šta ćemo napraviti, vidjet ćemo. Nije važno pobijediti, važno je učestvovati", rekao je učenik Prve gimnazije u Sarajevu Mak Šćeta.

Ovogodišnju Gimnazijadu je otvorio direktor Prve gimnazije Kenan Novalija, a olimpijsku zastavu je podigla učenica ove škole Jasmina Alendar, koja se bavi baletom, a pohađa i Muzičku školu u Sarajevu.