BiH
35

Gerald Knaus za Klix.ba: Slučaj "Sejdić-Finci" neopravdano blokira put BiH ka EU

Piše: J. H.
Gerald Knaus
Gerald Knaus
Gerald Knaus, čelni čovjek Evropske inicijative za stabilnost, u današnjem izvještaju osvrnuo se na slučaj "Sejdić-Finci" opisujući ga kao "labirint koji ne bi trebao blokirati put BiH ka Evropskoj uniji".

U decembru 2009. godine, podsjeća Knaus u svom izvještaju, Evropski sud za ljudska prava donio je odluku u slučaju "Sejdić- Finci" da Ustav i Izborni zakon BiH krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Iza međunarodnog interesa u ovom slučaju leži i snažan osjećaj moralnog bijesa. Kako jedna evropska zemlja može spriječiti Roma ili Jevreja da se kandidiraju za čelne pozicije u državi? Zar to nije rasistički Ustav?", pita se Knaus.

Četiri godine kasnije, navodi autor izvještaja, ustavni i izborni zakoni nisu se promijenili. U decembru 2010. godine, iz Vijeća Evrope su poručili bh. vlastima da je implementacija presude uslov za "kredibilnu aplikaciju" za članstvo u EU. Od tada, stizale su mnoge poruke evropskih zvaničnika o tome kako će put BiH ka EU biti blokiran ukoliko se ovaj problem ne riješi.

Prije sedam dana, čelni ljudi bh. vlasti održali su sastanak u Briselu gdje su potpisali principe implementacije presude "Sejdić-Finci". Postavili su novi datum za konačno rješenje presude, a to je 10. oktobar. Međutim, piše Knaus, moguće je da uopće ne dođe do dogovora. On smatra da je blokada evropskog puta za BiH uslovljavanjem provođenja presude "Sejdić-Finci" nepravedna i kontraproduktivna. Za ovu tvrdnju kao primjere navodi izborne sisteme u Belgiji, Južnom Tirolu i Kipru.

Knaus također tvrdi da BiH ne krši nijedno ljudsko pravo propisano Evropskom konvencijom već krši Protokol 12 koji su, interesantno, ratificirale samo osam od 28 članica Evropske unije.

On također tvrdi da naša zemlja sistemski ne krši međunarodne obaveze navodeći da je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u BiH mnogo bolje nego u nekim članicama Unije.

Zbog svih ovih razloga, tvrdi Knaus, neimplementacija presude "Sejdić-Finci" ne može opravdano blokirati put BiH ka članstvu u EU.

"Upravo reforme koje se očekuju od BiH EU nije tražila od drugih mogućih aplikanata kao ni od većine svojih članica", piše čelni čovjek Evropske inicijative za stabilnost.

Sastanak koji će se održati 10. oktobra u Briselu trebao biti biti i posljednji te vrste. Najbolji scenario bi bio da se lideri stranaka slože oko provedne presude. Ali, navodi autor, ako to ne bude slučaj, u EU bi trebali preispitati svoju politiku i zahtjevati od BiH da ovaj slučaj riješi kroz širu reformu Ustava kad BiH bude pristupala Evropskoj uniji. Na kraju dodaje da je bila greška to što je provedba presude "Sejdić-Finci" kao preduslov za put BiH ka EU.

"Da li je implementacija presude 'Sejdić-Finci' važno pitanje? Da. Ako ga BiH može implementirati na pravi način, bit će bolje mjesto za život. Da li je ovo najznačajnije pitanje sa kojim se BiH suočava danas? Ne. Da li ovo pitanje opravdano blokira put BiH ka EU dok ostali, poput Srbije i Albanije, napreduju? Definitivno ne", kazao je za Klix.ba Gerald Knaus, čelni čovjek Evropske inicijative za stabilnost.